Veszélybe kerül-e a nagyatádi oktatás a kötelező oltás miatt?

Ugyan az igazgatók nem nyilatkozhatnak az ügyben, de információink szerint a négy atádi oktatási intézményben összesen kb. 13-15 munkatárs nincs beoltva, többségük technikai dolgozó. Az óvodáknak nincs kötelezettségük.

A nagyatádi ovik ugyanis nem állami, hanem önkormányzati fenntartásban vannak, Ormai István polgármester pedig nem tette kötelező a hat intézmény 45 munkatársa számára a vakcina felvételét.

A két atádi általános és a két középiskolában összesen, mintegy 250-en dolgoznak, köztük kb. kétszáz pedagógus. Az intézményvezetők abban egyöntetű véleményen vannak, hogy akár egyetlen szaktanár vagy tanító kiesése is komoly nehézséget jelentene a tanulásszervezésben.

A Bárdos és az Árpád, valamint a taranyi és a háromfai iskolában összesen 150-en dolgoznak, köztük kb. 120 pedagógus. Úgy tudjuk, az átoltottságuk csupán néhány százalékkal marad el a száztól.

Bízunk benne, hogy az a pár ember, aki még nem vette fel a védőoltást, a határidőre ők is megteszik – adott hangot derűlátásának Iváncsics Gyula főigazgató.

Mint ismert, az állami oktatási-nevelési intézmények dolgozóinak hétfőig kellett tájékoztatást kapniuk a fenntartótól arról, ha eddig még nem tették meg, december 15-éig fel kell venniük a védőoltás első adagját. Ugyanakkor azokat, akik a határidő leteltével sem oltatják be magukat, nem küldik rögtön fizetés nélküli szabadságra, a munkáltatótól még kapnak egy felhívást, hogy 15 napon belül, vagyis december végéig pótolják az elmaradt oltást.

Lesz olyan iskola, óvoda, nem is egy, ahol gyakorlatilag nem tudják majd ellátni a feladatokat, ha néhány pedagógus kiesik a rendszerből. Bár az átoltottság országos átlagban igen magas a pedagógusok körében, régiós szinten nem egyenletes, egyes helyeken mindössze 50-60 százalék körüli – mondta a Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Népszavának.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás úgy véli, 3-5 százalék között lesz azoknak az aránya, akik a kötelezettség ellenére is el fogják utasítani az oltást, ami több ezer tanárt jelent.

Igyekeztünk tájékozódni a nagyatádi helyzetről, úgy tűnik, a középiskolákban sem lehet nagy baj. Az Adyban állítólag az összes pedagógus beoltatta már magát, és határidőre a technikai dolgozók mindegyike be fogja.

Információink szerint a szakközépiskolában sem fordulhat elő, hogy valamelyik tantárgy vagy szakterület pedagógus nélkül marad.

Valószínűleg vállalni fogják az oltást azok, akik eddig nem tették, reménykedem benne – mondta Döméné Lajos Katalin igazgató. – Aki orvosi igazolást kap, mentesülhet a kötelezettség alól.

Ilyet az kaphat, akinek egészségügyi okból ellenjavallt a védőoltás felvétele. A határidők miatt január elején derülhet ki, lesznek-e olyan dolgozók a nagyatádi oktatási intézményekben, akiket fizetés nélküli szabadságra kell küldeni.

Megosztás