Rinya menti turizmus: ilyen rossz helyzetben még nem voltunk

Mégis bíznak abban, hogy elkezdődhet a nagyatádi gyógyfürdő felújítása, ismét megnyílik a Park Hotel, és a 370 millió forint EU-s forrásból korszerűsödik és élményelemekben gazdagodik a strand.

Vagyis összességében abban, hogy megnövekszik az érdeklődés a térség iránt, lendületet kaphat a turizmus. A Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület tegnap tartotta éves közgyűlését, elfogadta a tavalyi beszámolóját és az idei munkatervét, valamint újraválasztotta tisztségviselőit. A 39 fős tagságból 17-en képviseltették magukat az ülésen.

Ilyen rossz helyzetben még nem voltunk, de az egyesület megőrizte működőképességét és aktivitását – összegezte a tavalyi évet Pünkösd Márton elnök. – Új marketingeszközöket készíttettünk, térképeket, kártyákat, négy hirdetőoszlopot a nagy forgalmú helyekre, az online térben pedig a közösségi oldalunkon voltunk jelen.

Az idei tervek között említette, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek az online megjelenésekre, új honlapja lesz az egyesületnek, és készül egy térségi kiadvány is. A szervezet legnagyobb bevételi forrását biztosító nagyatádi önkormányzat nevében a város polgármestere felszólalásában hangsúlyozta: nagyon fontos az ágazat, amely most fordult volna prosperáló szakaszába, ha a rengeteg befektetett energia egy részét nem tette volna tönkre a válság.

A város is súlyosan érintette, főleg a gyógyfürdő fejlesztésének a visszavonása. Már itt volt a számlánkon a pénz – mondta Ormai István. – A térség turizmusának a minimális előrelépéshez fejlesztésekre van szüksége, olyan turisztikai beruházásokra, amely képes áttörni a meglévő korlátot. Szándék van rá, hogy az év második felében támogatják majd a gyógyfürdő korszerűsítését és bővítését. Igaz, ez immár legalább 400 millió forinttal többe fog kerülni, a pontos számítások most készülnek.

Fontosnak nevezte, hogy tavasszal ismét kinyit a Hotel Solar, és a Park Hotel üzemeltetésére is van érdeklődő (a pályázatot a napokban írták ki második körben). A polgármester kiemelte, hogy 370 millió forintot fordíthat a város a strand felújítására és élményelemeinek bővítésére európai uniós forrásból. Végül felhívta a figyelmet, hogy Nagyatád is bekerült a Rinya-Dráva Szövetségbe, tehát a város turisztikai vállalkozásai is pályázhatnak a LEADER-program vidékfejlesztési forrásaira.

Megosztás