Rövid havazás, figyelmeztetés az ónos eső miatt

Mire elgyönyörködhettünk volna benne, már el is állt a havazás. Az előrejelzések szerint térségünkben a későbbi órákban ónos eső, eső válthatja fel a nagy hópelyheket. Emiatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A Dunántúlon, és az északi területeken erős havazás kezdődött. A csapadékzóna nap közben délkelet felé vonul át az országon, nyomában hó, illetve havas eső várható. A folyamatos csapadék utánpótlás miatt nem csak a mellékutakon, hanem a gyorsforgalmi- és főúthálózaton is időszakosan télies útviszonyokra, az M1-es autópálya lébényi és komáromi szakaszán néhol havas, latyakos útállapotra kell számítani, de általában sónedves a burkolat. A forgalmat lassítják a hóeltakarításban, vagy a preventív védekezésben részt vevő munkagépek, melyeket megelőzni tilos és balesetveszélyes, így mindenképpen megnövekedett menetidővel kell számolni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nagyatádi mérnöksége legutóbb tegnapelőtt végzett sikosságmentesítést a teljes úthálózaton. Pankász László, a nagyatádi mérnökség vezetője kérésünkre elmondta: ismét elindulnak hét saját géppel sózni az utakat. Az ún. őrjáratos, és rajonos utakat sikosságmentesítik. Az első kategóriába tartozó szakaszok burkolatait teljes hosszukban, a másodikba tartozó utakon pedig az emelkedőket, íveket és kanyarokat fogják sózni.

A hatalmas pelyhekben szállingózó hóról egyik olvasónk videót is küldött, köszönjük!

 

Megosztás