Sehol sem teszik kötelezővé az oltást a munkáltatók

Ugyanis nem veszíthetnek dolgozókat. Olyan sok az oltatlan, hogy csak az állami szférában kötelezik őket. A nagyatádi cégeknek is első a működőképesség, az önkormányzat és az iskolák is még felmérik a helyzetet.

Somogyban már sok iskolában elrendelték az igazgatók a maszkhasználatot. Nagyatádon egyelőre sem az általános, sem a középiskolákban nincs érvényben. Mindegyik oktatási intézményben folyamatban van a dolgozók védettségi felmérése. Az Adyban egyébként 100 százalékos az oktatók átoltottsága, mondta Cseh Tamás igazgató.

A két általános iskolában néhány diák a szülők miatt van karanténban, mostanában egy dolgozóról derült ki, hogy igazoltan fertőzött. Osztályszintű lezárás nincs. Bár viszonylag magas, 80 százalék körüli a Bárdosban és az Árpádban az átoltottság, ha központilag eltiltanák a nem védett pedagógusokat a tanítástól, az komoly problémát okozna. Ugyanis minden ötödik pedagógus hiánya megoldhatatlan feladat elé állítaná az iskolákat. Persze, láttunk már kórházakat is „működni” úgy, hogy közben elmaradt egy sor egészségügyi ellátás – a gyerekfelügyelet és a színvonalas oktatás között is hasonló a különbség. Főleg akkor okozna ez komoly fennakadást, ha hosszabb ideig tartana, jelenleg december elejére várják a 4. hullám tetőzését, és elhúzódhat áprilisig is.

Ezért is tárgyaltak tegnap órákon át a PSZ és a PDSZ képviselői az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A tárca azonban cáfolta a sajtóhíreket, és kijelentette: azokkal ellentétben nem tettek ígéretet az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezés visszavonására..

A gazdasági társaságoknál sem jobb a helyzet: nem akarják elrendelni a kötelező oltást – erről készített körképet a G7. Legfőképpen azért nem, mert ha az oltás miatt nagyszámú alkalmazott esik ki, jó eséllyel nem tudnák pótolni őket. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben „kockázatos belengetni a munkavállalók 25-30 százalékának szabadságolását vagy elbocsátását. Ha az érintettek egységesen lépnek fel, akkor könnyen működésképtelenné válhat az érintett cég”. Ráadásul sokan még kényszer hatására sem vennék fel a vakcinát a portál szerint, és inkább a fizetés nélküli szabadságot, illetve az elbocsátást választanák.

A Tesco és a Lidl sem tette kötelezővé munkatársainak az oltást, a SPAR-nál vizsgálják a dolgot, és később hoznak döntést – ezt válaszolták a 444.hu kérdésére.

Már több nagyatádi üzlet kirakatában is látható a maszkhasználat kötelező felirat. Például az Euronics nagyatádi kereskedésében mától a dolgozók számára ez előírás, a vásárlóknak pedig ajánlott.

A nagyatádi önkormányzat a napokban méri fel a hivatalban és az intézményeknél dolgozó mintegy 300 alkalmazott átoltottságát. Várhatóan a jövő héten hoznak valamilyen intézkedést. Egyelőre csak a városházán kérik az ügyféltalálkozások alkalmával a maszkhasználatot.

Némely munkaadó élesen fogalmazott: a kormány rájuk próbálja tolni a döntés súlyát, ahelyett, hogy megfelelően tájékoztatna, és felelősséget vállalva döntene.

A Büttner Kft. frissítette a belső intézkedési tervét: korlátozásokat vezettek be mind a munkavállalókra és a gépész diákokra, mind a külsősökre vonatkozóan.

Nyomatékosan felhívtuk a figyelmet a folyamatos kézfertőtlenítésre, távolságtartásra. Létszámban korlátoztuk az étkezők egyidejű használatát – mondta Varga Evelin titkárságvezető-helyettes. – Igyekszünk a személyes megbeszéléseket minimalizálni, külsős kereskedők, ügynökök látogatásait korlátozni, helyettük online megbeszéléseket tartunk. A dolgozóinknak a munkaállomás elhagyásakor, külsősöknek pedig a cég területére belépéskor kötelezően elrendeltük a maszkhasználatot.

A higiéniás feltételeket (kézfertőtlenítő, maszk) folyamatosan biztosítják. Az esetleges megbetegedéseket, karantén ügyeket naprakészen nyilvántartják, és megkezdték az oltási igazolvánnyal rendelkezők és oltatlanok felmérését.

A Nagyatádi Nyomda Kft. szintén nem tette kötelezővé 18 dolgozója számára az oltást.

Ez egyéni felelős döntése a dolgozóinknak. Akik nem vették fel a vakcinát, azoknak sem tettük kötelezővé a maszkviselést, de irányadóvá tettük számukra – válaszolta Sabjánné Sivák Beáta ügyvezető. – Az ügyfelek részére kötelező a maszkviselés, de ők mostanában inkább elektronikus levélben kommunikálnak velünk.

Jó példák akadnak az országban az oltási hajlandóság javítására, vannak cégek, amelyek pluszpénzzel ösztönzik erre dolgozóikat.

Megosztás