Slágerszakok Nagyatádon: szoftverfejlesztő, kisgyermekgondozó, gépi- és CNC-forgácsoló

Nem vesztett népszerűségéből a térségben a szakképzés: idén kb. annyian jelentkeztek a nagyatádi középiskolákba, mint tavaly. Megtudtuk, melyek most a legkeresettebb szakmák.

Az Ady Endre Technikum és Gimnáziumban többszörös a túljelentkezés a szoftverfejlesztő- és tesztelő, valamint a kisgyermek-gondozó, nevelő és a pénzügyi-számviteli ügyintéző képzésekre. A Nagyatádi Szakképző Iskolának pedig a gépi- és CNC forgácsoló, a festő, mázoló, tapétázó, a cukrász, a pincér és a szakács szakmákra felkészítő képzései a legkeresettebbek a fiatalok körében az első jelentkezési adatok alapján.

Ezt a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) jelezte szerkesztőségünknek. Mint írták, a TOP 3 legnépszerűbb képzés között van a kaposvári Eötvösben a közszolgálati technikus, míg a Noszlopyban a logisztikai technikus valamint a szoftverfejlesztő- és tesztelő. Sokan jelentkeztek az új képzésekre, a Lampingba felvételiző fodrász és vízügyi technikusoknál is a pontszámok döntenek majd. Az építőipar területén másfélszeres a túljelentkezés, az olyan piacképes szakmák iránt ugrott meg az érdeklődés, mint az ács, az asztalos, a festő mázoló tapétázó és a burkoló. Hasonló a helyzet a gépészet és járműgyártás ágazatoknál, sok fiatal gondolja úgy, hogy elektronikai műszerészként, gépi és CNC forgácsolóként vagy éppen gépjármű mechatronikusként biztosan el tud majd helyezkedni. Nem csak a kaposvári iskolák képzéseire nőtt a jelentkezők száma, Barcson és Tabon is vonzó a fiatalok számára a szakképzés, hangoztatta a KSZC.

A tanulók most is tetszőleges számú intézményt jelölhettek meg a jelentkezési lapon, amelyek sorrendjét még március 22-én és 23-án is módosíthatják a felvételi vizsgák során szerzett tapasztalatok alapján. Új iskolát azonban már nem lehet megjelölni, de a korábban megnevezett intézményen belül új tanulmányi területet igen. A középiskolák április 30-ig küldenek értesítést a felvételről vagy elutasításról, a beiratkozások pedig június 22. és 24. között lesznek.

Amennyiben az általános felvételi eljárás időszakában valaki nem került be egy középiskolába sem, vagy felvételt nyert, de bármilyen okból megváltoztatná döntését, akkor – május 10. és augusztus 31. között – rendkívüli felvételi eljárás során közvetlenül a választott iskolában tud jelentkezni, és egyeztetni a lehetőségekről, amennyiben az adott intézményben az általános felvételi eljárás után maradtak betöltetlen férőhelyek.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás