Mintegy ötven egészségügyi dolgozó távozott Somogyban

A kaposvári, a nagyatádi és a siófoki kórházban összesen mintegy ötven orvos és ápoló nem írta alá az új szerződést az Atádhír információi szerint. A helyzetet súlyosbítja, hogy sok a nyugdíj előtt álló dolgozó.

Egyetlen éjszaka alatt másfélszeresére nőtt a munkaerőhiány az egészségügyben. Hivatalosan az egészségügyi dolgozók 5 százaléka – több mint 5 ezer ember – hagyta el a rendszert idehaza hétfőn éjjel: életbe lépett az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény. Éppen akkor, amikor a koronavírus járvány miatt óriási nyomás nehezedik az intézményekre. Somogyban csaknem 250 új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt. Országosan már 6300-nál is több covidost ápolnak kórházban. Lakosságarányosan pedig már többen haltak meg nálunk, mint az USA-ban. Mindeközben pedig hiába indították el, úgymond, ismét az egynapos műtéti ellátásokat, a kórházak túlnyomó többségében nincs szakember kapacitás azok elvégzésére.

Arról, hogy melyek az orvosok és ápolók legnagyobb gondjai az új törvénnyel, itt találnak összefoglalót.

A somogyi helyzetről hivatalosan annyi információt kaptunk, hogy érdeklődésünkre a Kaposi Mór Oktató Kórház a közösségi oldalán ma délután közzé tett sorokat ajánlotta figyelmünkbe. Dr. Moizs Mariann főigazgatónő egyebek között ezt írta ott: „Volt közalkalmazott munkatársaink 98,7% (Kaposvár), 98,5% (Siófok), illetve 97,2%-át (Nagyatád) köszönthetem új jogviszonyában és legalább 40 közreműködő munkatársunk választotta eddig az új foglalkoztatási formát.”

Szakmai körökből megerősítették: Kaposváron mintegy 30-40, Nagyatádon és Siófokon 5-8 orvos és szakdolgozó távozott a kórházból. A hivatalos tájékoztatás szerint arányaiban a legtöbben a Nagyatádi Kórházban nem írták alá az új szerződést. A számok egyben azt is mutatják, hogy az országosnál (95%) magasabb arányban maradtak a rendszerben a somogyi egészségügyi dolgozók.

Sajnos, a legtöbben éppen azokról a területekről távozhattak, ahol a legnagyobb terhelésnek voltak kitéve, ilyen az intenzív-, a sürgősségi osztályok dolgozói, valamint az átirányítottak – erről Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke beszélt a Népszavának. Hozzátette: az is látszik már a „jóhírnév igazolást” kérelmezők számából, hogy amint javul a járványhelyzet, sokan mennek ismét külföldre munkát vállalni. Mint mondta, azt is figyelembe kell venni, hogy évente ezrek mennek nyugdíjba, tehát az ő munkájukra sem lehet hamarosan számítani. A kamara egyébként felmérést indított a tagság körében, hogy pontosabb képet kapjanak.

A kamara somogyi szervezetétől annyit tudtunk meg, hogy 3900 tagjuknak 8 százaléka 60-65 év közötti, a nagyatádi helyi szervezetüknél pedig 64-en vannak ebben az életkorban.

Megosztás