Sodrásban

Tegnap délután a kulturális központban nyitották meg Nagy Erika festőművész önálló kiállítását, amely a Sodrásban címet viseli, és október 15-ig megtekinthető.

Nagy Erika tíz év fáradságos munkájának és három mentortanár iránymutatásának köszönhetően tagságot nyert a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe. Önálló kiállítása a kulturális központban látható a következő egy hónapban. A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott régi barátja, Ivancsics Ilona színművésznő, a tárlatot pedig Ormai István polgármester nyitotta meg.

– Ha megnézzük, ha rápillantunk a képekre, akkor látjuk, hogy Nagy Erika női festő. Női festő színeiben, a formákban, a hangulatokban, a témaválasztásában, mindegyikben benne van a nőiesség, az a titokzatos, sokszor kézenfekvő, de annyiszor megérthetetlen nőiesség – mondta a polgármester.

A tárlat képeinek nagy részén egy állandó motívum, vagyis inkább egy irány köszön vissza: a festményeken a hangsúlyok a bal alsó részről tolódnak a jobb felső részre.

– És végül térjünk ide vissza, Nagyatádra. Mert ismerős a kép, valamennyien láttuk már sokszor, de nem biztos, hogy észrevettük. Balról, jobbra föl az évszázados platánok ágai, ott sorakoznak. A kép címe: Platánok. A platánok előtt járda, tér, út. Az út a platánok mögé kanyarodik, de tudjuk, hogy hova vezet. Ismerős helyekre.  És az úton emberek. Emberek jönnek a munkából, az orvostól, a dédnagymama látogatásából, a gyógyszertárból, Nagy Erika kiállításmegnyitójáró. Ezek az emberek a képen mi vagyunk. Mi, nagyatádiak vagyunk a képen. A száz évvel ezelőtt ott járt nagyatádiak, a ma délelőtt ott járt nagyatádiak, és akik majd tíz év múlva ezen az úton járnak. Járjuk ezt az utunkat, ezt a nagyatádi utunkat. Nagy Erika is járta és járja az útját, és aki így tudja kifejezni – ahogy ezeken a képeken van – a valóságot, az érzéseket, a gondolatokat, az életét, ő, a festőművész – zárta a megnyitóbeszédet Ormai István.

A megnyitót követően a művésznő fia, Herr Dávid mondott pohárköszöntőt az egybegyűlteknek.

– Mi kell hát ahhoz, hogy egy amatőr alkotóból művész váljon? Nyilván elsősorban az szükséges, hogy az akadémikus körök is elismerjék az illető képességeit. Ehhez pedig két dologra van szükség: időre és gyakorlásra, méghozzá célzott, irányított gyakorlásra: a jobbra, többre, fejlődésre való törekvésre egy mentor szárnyai alatt. Édesanyám nem csak kedvtelésből ült le vászon elé, amikor éppen kedve szottyant hozzá. Jól emlékszem még azokra a reggelekre tíz évvel ezelőttről, amikor hajnalban felkeltem, és ő kint a nappaliban a vasalódeszka fölött görnyedve dolgozott egy akvarellen, még munkaidő előtt – ennyire megszállottan törekedett a fejlődésre.

A műsorban közreműködött Perák Veronika és Máté Attila.

Megosztás