Sok az akut légúti megbetegedés Nagyatádon

Naponta 90-100-an keresik fel a háziorvosi rendelőket: egy körzetben napi 10-20 esetről számoltak be. Főleg megfázásra, náthára és torokgyulladásra panaszkodnak, többségük fiatal felnőtt, emiatt sokan vannak táppénzen.

Akad, ahol súlyosabb a helyzet, az egyik körzeti rendelőben tegnap 89-en jelentek meg, közülük legalább 25-en megfázásos és felső légúti tünetekkel.
A múlt hétvége óta 15-20 százalékkal megnőtt ezeknek a betegeknek a száma – mondta dr. Erdő Gabriella. – Főleg a fiatalabb generációk érintettek, kb. a negyvenes korosztályig.
A doktornő szerint gyakori a vírusos eredetű megbetegedés is, az ízületi fájdalom, az égő mellkas ezt jelzi.
Most kevésbé súlyos tünetekkel érkeztek hozzám, főleg légcső- és torokgyulladással, ehhez képest az év elején több volt a tüdőgyulladás – számolt be dr. Kawka Angelika. – Mostanában valóban sűrűn érkeznek a betegek felső légúti panaszokkal, naponta tíznél többen.
Ugyanezt erősítette meg több nagyatádi háziorvos is.
Nagyjából két hete nőtt meg ezeknek a betegeknek a száma, főleg a munkaképes korú felnőttek, 35-55 év közöttiek érkeznek – osztotta meg tapasztalatait dr. Horváth Tünde. – Viszonylag kevés az influenzagyanús eset, a hirtelen kezdődő magas lázra, végtagfájdalmakra panaszkodó beteg.
Somogyban 54 százalékkal megnőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek becsült száma január utolsó hetében: 100 ezer lakosra vetítve 230,7-ről 355-re (ez a legnagyobb emelkedés az országban).
Az akut légúti megbetegedés miatt orvoshoz fordultak száma mintegy 16 százalékkal nőtt a megyében: 100 ezer lakosra vetítve 2491-re. Somogyban tehát azon a héten kb. 7500-an keresték fel emiatt a háziorvosukat.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás