Sok nagyatádi diák nem csak nyáron dolgozik

A közvetítésükkel foglalkozó azt tapasztalta, jó részük tanév közben is munkát vállal. A diákok szerint nehéz elkezdeni, de ha egyszer beválnak, utána már könnyebb munkát kapni.

Jelenleg körülbelül 30 nagyatádi és környékbeli diák dolgozik rajtunk keresztül, közülük nagyjából 20 középiskolás. A legtöbben visszatérők, és aki nyáron elkezdte, általában suli mellett is folytatja – mondta Putics Richárd, a MelóDiák mentora. – Emiatt rugalmasnak kell lennünk, hiszen nekik össze kell tudniuk hangolni a munkát az iskolával. Vannak kifejezetten olyan műszakok a diákoknak, amik délután kezdődnek az iskolára való tekintettel, és ezeken belül is alkalmazkodni szoktunk hozzájuk amennyire lehet.

Richárd tapasztalatai alapján Nagyatádon a Tesco jelent egész éves munkalehetőséget a diákok számára. Emellett van jelen időszakosan a Spar, illetve a korábbi évek során alkalmilag az OTP Bank, nemrég pedig a cérnagyár.

Tervezem, hogy a nyári szünet után is maradok a Tesconál, iskola mellett is, amíg biztos helynek látom – mondta a szakgimnázium egy 11. évfolyamos, jelenleg kasszásként dolgozó diákja. – Ez az első munkahelyem, de teljesen jók a tapasztalataim eddig. Két hétig iskola mellett dolgoztam, és alkalmazkodtak hozzám; össze tudtuk egyeztetni a kettőt.

A MelóDiák mentora megerősítette, hogy a lemorzsolódók száma alacsony.

Az nagyon ritka, hogy valaki már betanult, és utána elmegy. Legfeljebb olyan miatt hagyják itt a munkájukat, hogy nyáron elmennek a Balatonra dolgozni, ahol tudnak 12 órázni.

Egy másik nagyatádi fiatal, Luptyák Dominik az érettségijét követően keres ismét diákmunkát.

Munkahelye válogatja, mennyire egyeztethető össze az iskolával. Én korábban évekig konyhai kisegítőként vállaltam diákmunkát, és most az érettségi után is szeretnék. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó eszköz arra, hogy egy kicsit külön tudjon válni az ember a családi kasszától, elkezdje megalapozni a saját életét: tud félretenni magára, esetleg egy autóra vagy az egyetemi tanulmányaira. Életem első munkahelye nekem egyébként pont a Balatonnál volt, ahol nagyon sajátos a munkamorál, pörögni kell és keményen dolgozni.

Habár Dominik nem tart attól, hogy munka nélkül maradna, egy másik fiatal kiemelte, hogy diákmunkát találni kezdőként kifejezetten nehéz.

Az a baj az atádi diákmunkával, hogyha nem lettek volna kapcsolataim, akkor nem találtam volna munkát, szóval elkezdeni nagyon nehéz. Nem érdemes közvetlenül a boltokban, ott az adott helyszínen érdeklődni, hanem regisztrálni kell a diákszövetkezetnél. Az sem mindegy, ugye, hova szeretnél menni, hiszen annak megfelelően kell kiválasztanod, hogy melyik szövetkezetet keresed meg. Ha ez megvan, utána pedig keresni kell őket, időről időre rá kell kérdezni, van-e munka. Hogyha viszont már dolgozol, és látják, hogy megbízható vagy, akkor visszahívnak, és onnantól kezdve nincsen olyan probléma, hogy ne lenne elég munka – mondta a jelenleg a DM és a Rossmann drogériákban dolgozó egyetemista. Tervei szerint nyár után is folytatja majd a munkát, kihasználva az egyetemi félév passziválásának lehetőségét.

A megkérdezettek munkatársaikkal és feletteseikkel való eddigi tapasztalatai pozitívak. Kiemelték a munkáltató rugalmasságát, azt a tulajdonságot, mely a munkának a tanulmányokkal való összeférésének kulcsa.

Mindenki elismeri azt, hogy egy diákmunkás nem egy jól képesített szakmunkás, nincsenek is ebből atrocitások. Én úgy látom, nem várnak el olyat az embertől, ami a képességein felülálló lenne; segítenek a betanulásban, és a munkatársak is továbbadják az újaknak a saját tudásukat – mondta Dominik.

Így szabályos a diákmunka nyáron

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele, vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a NAV-nál tudja igényelni a 21T34-es nyomtatványon. A nyomtatvány legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) tölthető ki és küldhető be a NAV-hoz elektronikusan, akár okoseszközről is.

A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, az „Adatbázisok” rovatban, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél ugyanis kockázatos munkába állni.

A diákmunkával szerzett jövedelem – néhány foglalkoztatási formát kivéve – is adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó jövedelméből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, melyet szintén a munkáltató von le. A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2022. január 31-éig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 167 400 forint.

Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni.

A diákok foglalkoztatásáról bővebb információ olvasható a 72. számú Információs füzetben.

Megosztás