„Még sosem volt ilyen méltatlan a pedagógusnap”

A tanárok túlnyomó többsége semmilyen jutalmat vagy elismerést sem kapott az idei pedagógusnapon – derült ki egy felmérésből. Ők mindenekelőtt tisztességes bérrendezést sürgetnek. Megkérdeztünk nagyatádi pedagógusokat.

Egy kihalófélben lévő ünnep lett, már annyira méltatlan, hogy semmi értelme. Az idei végképp a hivatásunknak a megcsúfolása volt – fogalmazta meg keserűen a véleményét az egyik nagyatádi általános iskola tanítónője. – Számomra ez tényleg egy életpálya, a jövő nemzedékének az alfája és az omegája a pedagógus, legfőképpen azért, mert emberi mintát adunk. Csakhogy mára Magyarországon a pedagógust a diplomások legaljává fokozták le, egy lepusztult, elszegényedett és eltompult réteg lett. Nagyon nagy fájdalom.

Talán mondanunk sem kell, de mindenki csak név nélkül merte elmondani a véleményét, ami szintén sokat elárul a viszonyokról. Egy másik tanítónő úgy válaszolt, nekik szólt az intézményvezető, hogy olvassák el a tankerületi igazgató – egyébként kedves hangvételű – levelét. Ezt egy nagyatádi kisdiák rajzával illusztrálták, ami némi vigaszt jelentett számára. Ketten is megemlítették, érthető, hogy a járvány miatt idén nem lehetett városi ünnepséget szervezni, de legalább iskolai szinten ne hagyták volna szó nélkül ezt a napot.

Az Oktatási Hivatal elküldte Orbán Viktor levelét, ezen kívül semmit sem kaptunk, meg se emlékeztek róla – kommentálta az egyik nagyatádi középiskola tanára. – Egyre kevésbé értékelik idehaza a pedagógusokat, sem anyagi, sem társadalmi elismertségünk nincs. Egyre lejjebb csúszunk a ranglétrán, már rég nem tekintenek bennünket a nagybetűs tanárnak. Ezen mindenképpen változtatni kell, mert súlyos következményei vannak már most is!

Az egyik nagyatádi óvónő jelezte, hogy néhány szülőtől kaptak csokit és pár jó szót, továbbá az intézményvezetőjük írt nekik a közösségi oldalon lévő csoportjukba. Ő szintén úgy véli, semmilyen értelemben nincsenek megbecsülve, egyre alacsonyabb a társadalmi presztízsük, amit jól mutat, hogy, sajnos, több szülő már inkább támadásnak veszi a segítő szándékukat is.

Ilyen pedagógusnap még nem volt, döbbenetes, még a gyerekek se emlékeztek meg róla – válaszolta egy általános iskolai tanár. – Még egy köszönömöt se kaptunk, rengeteg bürokrácia, az viszont van. Kiskorúsítva lettünk, pl. kaptunk laptopot, de még a használatához is tanfolyamra küldtek bennünket. 2012-ben volt utoljára béremelés, szakmunkás szinten se tartunk már.

A legtöbb tanár semmit nem kapott pedagógusnapra, sokan megalázó és abszurd „jutalmakról” számoltak be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felmérésében. A szakszervezet nem is jutalmat, hanem tisztességet béreket követel – írta a témával kapcsolatban a hvg.hu.

A pedagógusnap kezelése a PDSZ szerint igen jól mutatja, mit gondol az állam és a munkáltató a nevelésben-oktatásban dolgozók munkájáról. A szakszervezet ugyanakkor hangsúlyozza, nem jutalmakat akar, ragaszkodnak viszont az igazságos és mielőbbi bérrendezéshez. A bértáblát a mindenkori minimálbérhez kell kötni – írják. „Ne fordulhasson elő az, amit 2014 óta folytat a kormány: hogy hagyja elinflálódni közel kétszázezer ember bérét, mert nem hajlandó betartani a 2010-es kampányban tett ígéretét, miszerint a bértábla összegeit a minimálbér növekedésével arányosan növelik!”

Ragaszkodnak továbbá a túlórák nyilvántartáshoz és kifizetéséhez, ami most, sajnos, egyáltalán nem magától értetődő gyakorlat.

„Emberhez méltó munkakörülményeket! Kompetencia, és nem politikai hűség alapján választott vezetőket! Beleszólást a saját intézményünk életébe! Az értelmetlen központosítás megszüntetését! Az állami intézmények lebontásának megállítását! Nyugalmat!” – sorolja további követeléseit a szakszervezet.

Megosztás