Somogyban nyolc jelölt indul az ellenzéki előválasztáson

Egy helyen már el is dőlt a küzdelem. Három kerületben – köztük a Nagyatádot magába foglaló 2-esben – a Jobbik jelöltjeinek áll a zászló. Élesebb verseny csak az ellenzék számára legkönnyebben nyerhető 1-esben várható.

A hétvégén lezárult az ellenzéki előválasztás jelentkezési időszaka. Ugyan a listát hivatalosan még nem véglegesítették, annyi azonban tudható, hogy a határidőig 271 egyéni képviselőjelölt, 7 miniszterelnök-jelölt és 16 jelölő szervezet adott be kérelmet az előválasztást szervező Országos Előválasztási Bizottsághoz (OEVB).

Mint ismert, az ellenzéki pártok tavaly jelentették be, hogy a Fidesz-KDNP által átírt választási törvényhez igazodva a jövő évi parlamenti voksolásra mind a 106 egyéni választókerületben egyetlen, közös jelöltet állítanak szembe a kormánypártok emberével. Ugyanígy egyetlen, közös miniszterelnök-jelöltet választanak, ő lesz jövőre Orbán Viktor kihívója. Az ellenzéki pártok a közös jelöltek kiválasztására előválasztást tartanak most ősszel. A képviselőjelölteket egy, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választják ki.

Somogy négy egyéni választókerületéből (evk) háromban zömmel a legutóbbi, 2018-as országgyűlési választások legerősebb ellenzéki jelöltjei méretik meg magukat. Új arcokkal csak a kaposvári választókerületben találkozunk, amelyik egyben a legesélyesebb is ellenzéki szempontból, hiszen ott 4 éve mindössze 43,7 százalékkal lett befutó a Fidesz jelöltje, Gelencsér Attila. A somogyi 1-es evk-ban dr. Varga István egyetemi oktatót, újságírót és irodalmárt indítja a DK; a Jobbik Horváth Ákos vállalkozó mögé állt be, aki legutóbb a kaposvári polgármesteri székért szállt harcba és maradt alul Szita Károllyal szemben; a Momentum pedig helyi önkormányzati képviselőjét, Bereczki Dávidot küldi a ringbe.

A 4-es evk-ban (Siófok körzete) ezúttal nem méreti meg magát a legutóbbi 2. helyezett (dr. Magyar György, MSZP-Párbeszéd), újra ott van viszont Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), akinek egyetlen ellenfele a DK-s Kovács Miklós lesz.

A 3-as evk-ban nem maradt kérdés, egyedül Steinmetz Ádám (Jobbik) maradt talpon, a legutóbbi ezüstérmes. Tehát Marcali körzetében csak a miniszterelnök-jelölt személyére lehet majd szavazni az előválasztáson.

A 2-es evk (Barcs központtal) két szereplője ismét a legutóbbi voksolás fajsúlyos ellenzéki személyiségei, Ander Balázs (Jobbik) és Remes Gábor (DK). Közöttük nagyságrendi különbség volt 2018-ban: Ander 38,2, Remes viszont 6 százalékot ért el.

A kaposvári körzet kivételével tehát a másik három somogyi evk-ban nagy eséllyel jobbikos befutóra számíthatunk az előválasztáson, egyébként mindhárman jelenleg is országgyűlési képviselők, a Jobbik listájáról jutottak be a parlamentbe. 2022-ben viszont csak egy közös ellenzéki lista lesz, így mindegyikük számára az evk megnyerése nyújthatna valódi biztosítékot a törvényhozásban való részvételre.

Megosztás