Somogyország kincse lett a somogyszobi Vilma-ház

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott az idei ünnepi megyehéten a somogyszobi Vilma-ház. A műemlék és portája a tájház-lánc tagjaként rajta van a világörökség várólistáján.

Az értékek megőrzéséről, azok fontosságáról szólt az ünnepi megyehét csütörtöki programja. A hagyományoknak megfelelően idén is átadták az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket, illetve a Somogyi Érték díjakat is kiosztották.

A megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte a hagyományok és értékek megőrzésének fontosságát, a Somogy Megyei Önkormányzat e téren betöltött szerepét.

– Somogy Megye Közgyűlése mindig is fontosnak tartotta hagyományaink, értékeink megőrzését – mondta Bíró Norbert. –  Szerencsés helyzetben vagyunk mi, somogyiak, hiszen számtalan kincs található megyénkben. A Drávától a Balatonig megszámolni sem lehet azokat az értékeket, melyeket a természet adott Somogynak, vagy éppen valamely alkotó, művész kulturális teljesítménye, netán építészeti öröksége hagyott nyomot és maradandót az utókornak. Erkölcsi kötelességünk ezeket megőrizni az utókornak, hogy unokáink is gyönyörködhessenek bennük.

Az elismerésből évente legfeljebb tíz adható. Az első évben 9, azt követően 10-10 érték kapta meg a címet, 2008. óta pedig évente 5. Tavaly óta pedig 3 kitüntető címet adnak át. Az ideivel együtt 95 ilyen címet osztottak ki eddig, míg a Somogy Megyei Értéktárban immár 141 érték szerepel. A díjátadást a kaposvári Herbstrosen német nemzetiségi kórus műsora színesítette.

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott 2019-ben az alsóbogáti Kiskastély, a Buzsáki Népi Együttes és a somogyszobi Vilma-ház.

A Vilma-ház 1839-ben épült. A háromosztatú, füstöskonyhás lakóház volt Somogyszob első tégla parasztháza. 1982-ben önkormányzati tulajdonba került és műemléki védettséget kapott. A Vilma Háza Alapítvány közreműködésével és önkormányzati támogatással megvalósult az épület teljes felújítása, és 2003. szeptember 6-án adták át a köz javára. A ház berendezéseit a helybeliek adták össze. Mára a porta eredeti állapotában került helyreállításra; kinti kemencével, melléképülettel, méhessel, pajtával, nyitott-fedett kocsiszínnel és fonott góréval. 2009-ben közel 1000 db eszköz került leltárba, ezzel hivatalosan is muzeális kiállítóhely a ház gyűjteménye: közgyűjtemény. A 2014-ben épített melléképület-pajta a kézműves foglalkoztatások helyszíne, padlása pedig kiállító tér. Somogyszob múltját őrző és bemutató tájház komplexum hármas funkciót tölt be: múzeum-kiállítótér, kézműves foglalkozások műhelye, valamint közösségi tér. A Vilma Háza Alapítvány Somogyszob paraszti kultúrájának tárgyi és szellemi örökségét a Luther u. 24. szám alatti ház falai között összegyűjtötte, ezáltal bemutatja a bennük rejlő tudást, tapasztalatot, szokásokat, hagyományait pedig átadja a következő nemzedéknek. Az épületegyüttes a magyarországi tájházhálózatban is kiemelkedő jelentőséggel bír. A műemlék és portája a tájház-lánc tagjaként rajta van a világörökség várólistáján. A Vilma-ház a látogató diákcsoportoknak lehetőséget kínál új ismeretek szerzésére, azok gyakorlatban történő kipróbálására. Az egész évet felölelő programkínálat a hagyományos paraszti kultúra hétköznapjait, ünnepeit eleveníti fel, kiegészítve a paraszti étkezés elemeivel.

A Vilma-házról, látogatásának lehetőségeiről a tájház internetes oldalán bárki tájékozódhat.

Megosztás