2 év alatt negyedével nőtt a szociális ellátásra szorulók listája

Soha nem látott hosszúságúra, 34 ezerre nőtt a szociális ellátásra szorulók várólistája. Ebből az idősotthonba bejutásra várók száma a legmagasabb: több mint 25 ezren nem részesülnek időskori bentlakásos gondozásban.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság két éve készíti el a regisztrált várakozók számáról szóló havi beszámolót, a dokumentum történetében a tavaly decemberi eredmény a legrosszabb: 2016 decembere óta az országos szociális ellátás várólistája összesen 23 százalékkal növekedett.

Mit is jelent ez? Egyetlen év alatt több mint négyezer emberrel nőtt a szociális várólista: 2017 decemberében 30 193 főt regisztráltak, 2018 utolsó havában pedig már 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára. A listán szereplők több, mint háromnegyede bentlakásos ellátást igényelt. Ebbe a kategóriába tartoznak az idősek otthonába kérelmet benyújtók száma, amely a teljes szociális ellátásra szorulók várólistájának több mint 73 százalékát teszi ki. Jelen pillanatban 25 709-en próbálnak bejutni idősek otthonába, vagyis megyénként (a fővárost is beleszámítva) átlagosan 1250 idős nem részesül bentlakásos szociális ellátásban. De persze a területi eloszlás nem egyenletes, Budapesten a leghosszabb a lista (5185), majd azt követi Győr-Moson-Sopron megye (3798). A legkevesebb várakozót Nógrád megyében regisztrálták (516), második helyen pedig Somogy megye áll (841). Nagyatádon a helyi intézményben, a Naplemente Idősek Otthonában jelenleg 43-an vannak a várólistán.

forrás: 24.hu
forrás: 24.hu

Ráadásul a valóságban ezek a számok sokkal nagyobbak lehetnek: bevett gyakorlat, hogy ott, ahol irreálisan sok a jelentkező, már a várólistára sem regisztrálják rászorulókat. A kimutatásban csak a szociális intézmények körülbelül háromnegyedének adatai szerepelnek, ennyien vettek részt az adatgyűjtésben.

Egy 2017-es kormányhatározat szerint abban az évben 8837, tavaly pedig további 21 563 szociális férőhelynek kellett volna fenntartót váltani. Azt viszont sem a tárca, sem az intézményfenntartó egyházak nagy része nem árulta el, hogy hány idősotthont és speciális ellátást kínáló gondozóházat vagy klubot adtak át az egyházaknak – írja a 24.hu.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás