Sövénytelepítéstől az árvácskákig – várja vásárlóit az őszi szezonban is a Ba-Fa kertészet!

2 éve még üres telek volt, mostanra valóságos oázissá változtatta a bodvicai telküket a fiatal nagyatádi pár. Megannyi őszi virág, földlabdás és konténeres gyümölcsfa, dísz- és sövénynövények várják a kertművelőket. (X)

Az ősz a vibráló színek évszaka: a piros és sárga árnyalatokban pompázó lomkoronák alatt őszi virágok nyitják szirmaikat: ilyenkor a természet téli pihenése előtt egy utolsó lélegzetvétellel tündökölnek az évelő növények, mintegy elköszönve melegebb hónapoktól. És idén ki is jutott belőlük bőven, hiszen még ezekben a hetekben is 20 fokos hőséget mérhettünk, így aztán az idei őszi virágszezon kitolódott. A héten különösen nagy keletjük lesz az árvácskáknak, krizantémoknak, hiszen közeledik a halottak napja és ilyenkor sokan szeretnék szeretteik sírjait kidíszíteni.

Virágboltokban elsősorban vágott fajtákat vehetünk, valamint a hétvégi piacon is találhatunk kedvünkre valót, de ezt leszámítva Nagyatádon kevés lehetőség nyílik élővirágok, dísznövények vételére, noha kereslet volna rá. Ezt a piaci hézagot felismerve kezdett bele kertészeti vállalkozásba egy nagyatádi fiatal pár, Basa Alexandra és Farkas Péter.

A kertészet megalkotói: Farkas Péter és Basa Alexandra
A kertészet megalkotói: Farkas Péter és Basa Alexandra

Néhány éve Péter még külföldön dolgozott, és sokat gondolkoztunk azon, mi olyannal foglalkozhatnánk, amivel haza tudna jönni – mesélte Alexandra. – Olyat szerettünk volna, amivel együtt, közösen dolgozhatnánk, itthonról. Volt egy üres hátsó telkünk Bodvicán, édesapám pedig régebben foglalkozott földlabdás növényekkel, annak idején több száz tuja volt hátul. A tujáknak viszont leáldozóban van a klímaváltozás miatt, ezért az embereknek új sövényfajtákra van szükségük, így arra gondoltunk, hogy ezekkel fogunk foglalkozni. Nagyon tetszettek nekünk a spiráltuják, Péter először elkezdte gyakorolni azoknak a nyírását. No, nem lettek csodaszépek, de aranyosak lettek. Aztán nézegettünk nagyon sokféle örökzöldet, rengeteg kertészetben jártunk, és egyre több ihletet kaptunk. Aztán rájöttünk, hogy Nagyatádon kevés élőnövényt lehet kapni, legyen az virág, dísznövény vagy fa, ezért kiszélesítettük az érdeklődési körünket és ezzel a kínálatunkat is.

A másfél éves munka során, ami alatt kialakították a bodvicai sínek melletti telken a kertészetüket, Péter és Alexandra kiművelték magukat a kert- és növénygondozás művészetében. Több mint 15 termelővel vannak kapcsolatban és a legkülönfélébb növényekkel gazdagítják a kínálatukat, sőt, egyéni kérésre különleges fajtákat is be tudnak szerezni. A vállalkozásukat a vezetékneveik kezdőbetűinek összevonásával nevezték el, így lett a neve Ba-Fa Kertészet és Faiskola. Idén áprilisban nyitották meg kapuikat a nagyatádi kertművelők előtt és azóta is kiskereskedelmi értékesítéssel foglalkoznak, de már saját nevelésű sövénynövényeket is árulnak. Utóbbiak között megtalálható a babérmeggy, a korallberkenye és a leylandi ciprus is.

A Ba-Fa kertészet külön szolgáltatásához tartozik az ingyenes tanácsadás és segítségnyújtás a sövénytelepítésben és a nagyobb növények ültetésében. Ezek házhozszállításában is segédkeznek.

Ezt a sor babérmeggyet a közelmúltban telepítették egy megrendelőnek.
Ezt a sor babérmeggyet a közelmúltban telepítették egy megrendelőnek.

Kaphatók továbbá szabadgyökeres és földlabdás gyümölcsfák is, amik a jelenlegi enyhe őszi időben még kiültethetők: egyebek között cseresznye, szilva, füge, mogyoró, egres, őszibarack, kivi valamint többfajta alma- és körtefajta is. Előbbiből kelendő a jonagold és az idared, míg az utóbbiból például a vilmoskörte.

És persze most még nagy szezonja van a cikk elején említett őszi virágoknak, egyebek között az árvácskáknak és a krizantémoknak.

Az árvácskákról tudni kell, hogy az elmúlt évtizedek során rengeteg variációját nemesítették a termesztők, így több száz fajtája létezik. A Ba-Fa kertészetben több mint 10 különleges színű variánst lelhetünk fel ezek közül. A legnépszerűbbek között sorolhatjuk a különleges, fekete szirmú árvácskákat, valamint a majomálarchoz hasonlatos „honeybee” elnevezésű fajtákat, amelyek tényleg úgy néznek ki, mintha egy vidám majom mosolyogna vissza a szirmokról. Van továbbá egy „tigrismintás”, csíkos szirmú fajta is, amely szintén a vásárlók nagy kedvence.

Honebee
Honeybee „majomálarcos” árvácska
Csíkos,
Csíkos, „tigrismintás” árvácska

És persze a szezon nagy kedvence, a krizantém is kapható több színben és méretben is. A halottak napi temetőlátogatásra mindenképpen érdemes szeretteink sírjának díszítésére, vagy akár az udvarunk színesebbé tételére beszerezni néhány tövet.

Ha felkeltette az önök érdeklődését is a Ba-Fa kertészet kínálata, látogassanak el hozzájuk a Petőfi utca 77-be, és válogassanak a legkülönfélébb virágok és dísznövények között! Azok, akik a bejáratnál található „Krizi” nevű biztonsági őrrel készítenek egy szelfit, amit aztán feltöltenek a facebook oldalukra a Ba-Fa kertészet megjelölésével, most 10% kedvezményt kaphatnak! 

Keressék fel ide kattintva a kertészet facebook oldalát további információkért, ajánlatokért!

(X) Fizetett hirdetés
Megosztás