Szemétszedési akcióra hív az Egészségfejlesztési Iroda

Péntek délután várják az önkéntes tisztogatókat a program szervezői. A célterületek közé tartozik a sportcentrum mögötti földes út, a Csónakázó-tó déli partja, valamint az Ámor erdő.

Február 25-én, pénteken 14 órakor lesz a szemétszedési akció gyülekezője a Lidl parkolójában. A résztvevőket a szervezők meleg teával, fánkkal és almával fogadják. Minden önkéntes számára biztosítanak a szemétszedéshez szükséges védőkesztyűt és szemetes zsákokat – utóbbiakat megtöltésük után a Netta Pannónia el is szállítja.

A tervezett útvonal a követező: a szemétszedők a CSKCS utcáin keresztül a Zagrada dűlő felé veszik az irányt, és először a focipálya mögötti erdős területen szedik össze a szemetet. Ezt követően a vaddisznós kert mellett elhaladva, majd átkelve a vasúti sínen, a Csónakázó-tó déli partját tisztítják meg egészen a szoborparkig. Ezt követőn az Ámor erdő bejárata, illetve az erdő mélyére vezető ösvény és a tűzrakó hely környékén szedik össze a hulladékot. Ha ezek után még marad idő, akkor a Rinya-parton folytatják a tisztogatást.

A szervezők minden önkéntest szeretettel várnak, azzal a kéréssel, hogy részvételi szándékukat lehetőség szerint előre jelezzék a 20/3953014-es telefonszámon. Úgy tudjuk, már most is nagy az érdeklődés, az Ady gimnázium egyik 7.-es osztálya is részt vesz a szemétgyűjtésben. Ha elég sok önkéntes gyűlik össze, úgy kétfelé válik a csapat, hogy nagyobb területet tudjanak megtisztítani.

Az esemény egyik főszervezője, Bencsikné Mohari Veronika elmondta: külön örül, hogy fiatalok is részt vesznek az akcióban.

Úgy gondolom, fontos, hogy a gyerekeknek megtanítsuk, hogy szedjék össze maguk után a szemetet. Végső soron nem is az lenne a feladatunk, hogy összeszedjük mások hulladékát, hanem hogy eleve arra neveljük az embereket, hogy ne szemeteljenek. Ezt a fiataloknál kell elkezdeni a szülői mintával, példamutatással.

Veronika hozzátette: áprilisban a Föld napján is terveznek egy hasonló szemétszedési programot. A város több pontján is nagy szükség lenne tisztogatásra, a közösségi médiában sokan panaszkodnak a Rinya-part állapotára, illetve nemrég mi is írtunk egy cikket a Rózsa utcai „üveglerakatról”, és a városban még sok ehhez hasonló szemetelési zóna van eldugottan. Nem is beszélve a nagyobb, illegális hulladéklerakókról a város határaiban.

 

Megosztás