Vízügyi hatóság: intézkedünk a jogszerű állapot helyreállítására

Bár konkrét válaszokat nem adott a Nagyatád mellett épülő víztározó ügyében a baranyai katasztrófavédelmi igazgatóság, annyit elismert, hogy a második ellenőrzés során az engedélytől „eltérő állapotot tapasztalt”.

Kiemelt állami beruházásként, mintegy 1500 millió forintból épül a nagyatádi elkerülő út mentén a Claessens Group 12 hektáros, 600 ezer köbméteres víztározója. Az építési engedélyt a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mint I. fokú területi vízügyi hatóság adta ki.

Február elején írtunk arról, hogy hetekkel korábban elkezdték a létesítmény feltöltését. A tulajdonos a közleménye szerint 2021. dec. 20-án „kezdte meg a vízkivételezést”, mégpedig kizárólag az igazgatóság  tájékoztatását követően, „az építési műszaki leírásnak megfelelően”.

Közben egy, az ügyben történt lakossági panaszbejelentés kapcsán kiderült, hogy a vonatkozó kormányrendeletnek „megfelelően az engedélyes (értsd: Claessens Group) a vízkivételre csak a vízjogi üzemeltetési engedély megszerzését követően jogosult”.

Kérdéseinkre az alábbi választ küldte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

„Az öntözésfejlesztési beruházás kivitelezése folyamatban van, műszaki átadás-átvétel még nem történt. A vízügyi hatóság a kivitelezést helyszíni ellenőrzés keretében két alkalommal vizsgálta, a második ellenőrzés során a kivitelezés alatt álló víztározónál a vízjogi létesítési engedély tervdokumentációjában foglaltaktól eltérő állapotot tapasztalt. A jogszerű állapot helyreállítására a vízügyi hatóság intézkedik, jelenleg a babócsai Rinya patakból vízkivétel nem történik. A vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a vízhasználat gyakorlására a véglegessé vált vízjogi üzemeltetési engedély birtokában kerülhet sor.”

Nem tudjuk, mit jelent a jogszerű állapot helyreállítása, miként arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy mennyi víz van jelenleg a tározóban.

Időközben megtudtuk viszont, hogy Ander Balázs ellenzéki országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel fordult az ügyben a katasztrófavédelmi igazgatósághoz. Ő a napokban ezt a választ kapta:

„Az öntözésfejlesztési beruházás kivitelezése folyamatban van, műszaki átadás-átvétel még nem történt. A vízügyi hatóság a kivitelezést helyszíni ellenőrzés keretében két alkalommal vizsgálta, jelenleg a babócsai Rinya patakból vízkivétel nem történik. A vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a vízhasználat gyakorlására a véglegessé vált vízjogi üzemeltetési engedély birtokában kerülhet sor.”

Mint olvasható, az országgyűlési képviselőnek még arra a kérdésére sem válaszoltak, hogy mire jutottak az ellenőrzésük során. Ahogy arról sem tájékoztatták, hogy a beruházással kapcsolatos, a polgárok biztonságát érintő dokumentációt miért nem teszik megismerhetővé, annak ellenére, hogy szerinte azt a törvény közérdekből elrendeli. 

 

Megosztás