Szörnyű iramban drágulnak az építőanyagok

Év eleje óta már 20 százalékkal, a munkadíj pedig megduplázódott 2020 óta. Jelenleg több építőanyag szállítási határideje hónapokban mérhető. A lakossági vevőknél már érezhető, hogy számukra megfizethetetlen a drágulás.

Katasztrofális a helyzet – jellemezte Németh Csaba, a Konzumgres Kft. telepvezetője. – Ilyen állapotokat még nem éltünk meg az építőanyag-kereskedelemben, olyan negatív spirálba kerültünk bele, aminek nem is látni a végét.

Egyre több az olyan építőanyag, amire már csak napi árakat tudnak adni, ilyen pl. a tégla, a szigetelőanyag és a vasáru, részletezte a nagyatádi telepvezető. Az újabb drágulási hullán már novemberben elindult, akkor 2-3 hetente emelték az árakat, most már naponta, sőt, előfordul egy-egy termék esetén, hogy csupán délig tudják tartani az árát.

Mások esetében nem tudnak árat mondani, feltételesen veszik fel a rendeléseket – ilyen pl. a cserép -, majd amikor megérkezik, akkor közlik az éppen időszerű összeget, teljes bizonytalanságban tartva mind a kereskedőt, mint a kivitelezőt.

Ezek a feltételek nagyban befolyásolják a keresletet, elsősorban a lakossági vevőknél érezhető, hogy ezt az áremelkedést már nem tudják elviselni, emiatt egyre több otthoni, eltervezet felújtásról le kell mondaniuk. Sok szocpol-kedvezményt is visszamondanak inkább, mert nem tudják elvégezni – tapasztalta Németh Csaba.

Az állami támogatások ugyan segítik a lakossági felújítási piacot, de a drasztikus építőanyag-drágulás, a 2020 óta megduplázódott vagy megháromszorozódott munkadíj és az öt éve átlagosan 13-14 százalékkal emelkedő rezsióradíj miatt csak kisebb munkálatokat lehet majd megvalósítani a megadott keretekből – mondta Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület elnöke a Világgazdaságnak.

A túlösztönzött lakossági korszerűsítésekkel párhuzamosan zajlottak a szinte egyidőbe sűrített állami beruházások, ezekre rakódott a felpörgő infláció, a hazai gazdaság megtorpanása és a világgazdasági környezet romlása. Egyszóval összetett okok vezettek ide.

A várható következmények a szakértők szerint rosszabbak lesznek, mint a 2008-as recesszióé voltak. Többen egyre inkább valószínűsítik, hogy ismét elindul egy körbetartozásokat gerjesztő folyamat a megrendelő, a kivitelező (és alválllakozó) valamint a kereskedő háromszögében, miután egyrészt a bankok megszüntetik a hitelfolyósítást, másrészt a többletköltségeket a beruházók sem tudják már finanszírozni.

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás