Szükség esetén visszaállíthatják a vasútvonalakat

A pótló buszok forgalmától függően visszaállíthatja a törölt járatokat a MÁV. A járványveszélyre reagálva több dél-somogyi vasútvonalon kevesebb járatot indítanak, 70 százalékkal csökkent a belföldi utasforgalom.

A koronavírus-járvány miatt a tavalyihoz képest 70 százalékkal esett vissza az utasforgalom a belföldi vonatjáratokon. Erre reagálva a MÁV több mellékvonalon, köztük Dél-Somogyban is, megszüntetette, vagy csökkentette a közlekedő járatokat, így most naponta egy esti vonatpár jár Somogyszob és Nagyatád, kettő Gyékényes és Barcs között. Ezeken pótló buszokkal helyettesítik a kiesett járatokat.

Egyebek között erről a témáról beszélgettünk városunk polgármesterével, Ormai Istvánnal a legutóbbi adásunkban (19:08-tól).

A járatok megszüntetése nem tűnik megalapozott döntésnek, hiszen teherforgalom továbbra is közlekedik ezeken a vonalakon, a pályát karban kell tartani, és az állomáson továbbra is vannak alkalmazottak, akiknek a bérét ki kell fizetni. A pótló buszoknak szűk, rossz minőségű, alsóbb rendű közúton kell a két állomás között közlekednie. A kijárási korlátozás és a veszélyhelyzet megszűnésével, a piacok újranyitásával, illetve a szeptemberi iskolakezdéssel várhatóan a forgalom újra megélénkül, így érthetetlen, miért a járványhelyzet enyhülésekor döntöttek a járatok megszüntetéséről. 

Ugyanakkor van még esély arra, hogy visszaállítsák ezeket: a MÁV a megrendelő minisztériummal közösen folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a járatok utasforgalmát, szükség esetén felülvizsgálják a pandémiás készültségben alkalmazott ideiglenes járványügyi menetrendeket – írta a Sonline. Vagyis figyelni fogják a pótló buszok forgalmát, és erre alapozva döntik el a vasútvonalak további sorsát. Az eddigi számok azt mutatják, hogy ezek átlagos utasforgalma nem éri el a 10-et, sőt 11 vonal esetében legfeljebb ketten utaznak az adott járaton. Vagyis egyelőre nem túl kecsegtetőek a számok az újraindításhoz. 

Niytókép: Röhrig Dániel

Megosztás