24 órán át tartott a spártai edzés

Egy egész napos maratoni edzéssorozaton vehettek részt a nagyatádi crossfitezők. Péntek estétől szombat estéig megállás nélkül zajlott a megmérettetés. A rendezvény évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Péntek este hat órakor találkoztak a nagyatádi Sparta Fight Club tagjai az edzőtermükben, hogy részt vehessenek az idén 4. alkalommal megrendezett 24 órás crossfit edzésen. Steiner Zsolt, az edzőterem tulajdonosa szerint annak idején viccként merült fel a rendezvény ötlete.

Az idei 24 Órás Crossfit Maraton résztvevői
Az idei 24 Órás Crossfit Maraton résztvevői

4 évvel ezelőtt egy poénnak indult: egyik napon egy kemény edzés közben elhangzott az a mondat, hogy milyen lenne 24 órán át edzeni? Először nevettünk az ötleten, de aztán valahogy ráharaptunk a gondolatra, hogy miért ne csinálnánk meg? Kidolgoztuk, hogy milyen menetrend szerint lehetne összehozni, kivitelezni az egészet, és íme, már negyedik éve csináljuk az edzésnapot. Kezdetben 24-en vettek rajta részt, idén viszont már 40 fő indult – mesélte Steiner Zsolt. 

A tavalyi 24 órás Crossfit Maraton eseményről videóösszeállítás is készült. 

Kezdjük egy bemelegítéssel!
Kezdjük egy bemelegítéssel!

A crossfit egy több elemből álló sportág, nem csak mozgásforma – magyarázta a tulajdonos. Tartalmaz súlyemelést, saját testsúlyos edzést, TRX-köteles gyakorlatokat, kettlebellezést, magas fokú gimnasztikai gyakorlatokat. Nagy hangsúlyt fektetnek az erőnlétre és az állóképességre is, így például a futás is a sportág szerves része.

Péntek este 7 órakor kezdődött a maratoni crossfitezés: véletlen sorsolás szerint dőlt el, hogy ki, hány csapattaggal milyen edzéseken vesz részt a 24 óra során. Átlagosan 3 óránként mindenkinek végre kellett hajtania valamilyen edzéssort. Így aztán pihenésre nem sok idő maradt.

Egy pillanatkép az egyik edzés végéről
Egy pillanatkép az egyik edzés végéről

A résztvevők 80 százaléka 2-3 óra alvással nyomta végig. Erre a célra elkülönítettük az egyik termet hálózsákokkal és a párnákkal, itt lehetett az edzések között pihenni. A legtöbben nem is mentek haza a 24 óra alatt – mesélte a főszervező. 

A rendezvény nem verseny, nem voltak helyezések, viszont mindenki önmagával mérkőzik meg: a 24 órás crossfitezés első sorban a kitartásról szól.

És az esemény nem csak a négy fal között zajlott: a sport és a rendezvény sokszínűségét is mutatja, hogy például hajnali négykor kellett az egyik csapatnak kifutni a Csónakázó-tóra súlyokkal a kezükben. Ha a súlyt cipelő tag nem bírta tovább, átadta az egyik társának, de megállni tilos volt.

Így köszöntötték az új napot a crossfitezők
Így köszöntötték az új napot a crossfitezők

A sportág egyre többeket vonz minden korosztályból, és az állandó edzések jó erőnléttel ruházzák fel a résztvevőket. A szervezők nagy örömére idén egy egész gyerekcsapat is indult.

9-11 évesek is részt vettek a 24 órás crossfiten, persze nekik lejjebb vittük a terhelést. Nagyon jó erőben vannak az atádi sportolók, el se hinné az ember: 60 kilós lányok is simán 70 kilókat emelgetnek. Mindenkinek ajánlani tudom, és jövőre is várunk mindenkit szeretettel – mondta az edzőterem tulajdonosa.

A szénhidrátok visszapótlása a reggeli órákban
A szénhidrátok visszapótlása a reggeli órákban

 

Megosztás