Tarol a betegség a nagyatádi óvodákban

Több csoportban is hiányzik a gyerekek 70-80 százaléka, mindössze 4-5 ovis lézeng egyik- másikban. Az iskolákban kevésbé rossz a helyzet, ott koronavírus-fertőzés miatt vannak karanténban osztályok.

Az én lányom is itthon van, és én is elkaptam tőle – mondta egy nagyatádi édesanya. – Úgy tudom, most csak hatan vannak a csoportjában, az óvodában. De nagyon változó, két hete még senki nem volt beteg, aztán múlt hét csütörtökön hárman már nem jöttek, hétfőn pedig már 18-an hiányoztak, valaki biztos bevitt valamit, és az most végigsöpör. Az elmúlt három hónapban nagyon változó volt: az én lányom szeptemberben háromszor volt beteg, az október-novembert átvészelte, most megint elkapott egy ilyen megfázást.

Más szülő szintén megerősítette, hogy mostanában nagyon sok a megbetegedés az óvodájukban. Úgy fogalmazott, hullámokban kapták el a gyerekek a felső légúti megbetegedést.

A mi csoportunkban 22 gyerekből 4 van ma, a többi mind beteg – érzékeltette az arányokat egy másik ovis anyuka. – Ráadásul gyakori, hogy újra visszaesnek a gyerekek: alig viszik vissza őket az oviba, néhány nap múlva megint otthon kell fogni őket.

A nagyatádi ovikba egyébként mintegy 270 kisgyerek jár. A tömeges megbetegedést a házi gyerekorvosok is érzékelik: nagyon sokan érkeznek hozzájuk felső légúti panaszokkal.

Ez elkezdődött már szeptemberben, és valahogy nem csitul, nem érezzük, hogy lennének könnyebb napok, folyamatosan magas az esetszám – válaszolta kérdésünkre dr. Czakó Judit. – A késő őszi időszakra jellemző, hogy a hideg, nyirkos időben gyorsan terjednek zárt közösségekben ezek a betegségek. Kicsik és nagyok is egyaránt elkapják. Az is gyakran előfordul ilyenkor, hogy a gyermek egyik betegségből kigyógyulva rögtön elkap egy másikat, ilyenkor, sajnos, ezek a betegségek végigsöpörnek az iskolákon, óvodákon. Covidos esetre is volt példa, viszont azt elmondhatom, hogy ők mind szépen kigyógyultak belőle, senkit nem kellett kórházba küldeni.

A doktornő hozzátette: tavaly ősszel a lezárások miatt a gyerekek nem érintkeztek egymással, ezért akkor nem volt jellemző ez a megbetegedési hullám.

Az iskolákban ennél enyhébb a hiányzás, az őszi időszakhoz képest a szokásosnál alig több. Több teljes osztály is otthon van ugyan, ám ők egy-egy koronavírussal fertőzött diáktársuk miatt kerültek karanténba. Az Árpád iskolában jelenleg három osztály érintett, közülük kettő digitális oktatásra állt át jövő hét péntekig. A 7-8. évfolyamon a beoltott diákok továbbra is járhatnak az iskolába a szabályok szerint. Egyébként a koronavírusos gyerekek mindegyike jól van tudomásunk szerint.

A 4. hullámban sokkal több gyerek fertőződik meg, és míg korábban tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget, addig mostanra markánsabb tünetek jelentkeznek náluk – mondta a háziorvosok szakmai vezetője az M1 műsorán. Békássy Szabolcs kijelentette: a járvány letöréséhez ebben a korosztályban is magas átoltottság szükséges, az oltás pedig a gyerekeket is jobban védi a betegség súlyos lefolyása ellen, hasonlóan a felnőttekhez.

Mint ismert, nemrég az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte az 5-11 éves korosztály oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával. Akinek kérdései vannak a gyerekek koronavírus elleni oltásával kapcsolatban, itt tájékozódhat.

Mivel hivatalos tájékoztatást már legalább egy éve nem adhatnak az állami fenntartású intézmények, így a Nagyatádi Kórházról is csak belső információink vannak. Ezek szerint ott sem emelkedett drámai mértékben a covidosok száma. Napi 3-4 beteg érkezik átlagosan, ami a 3. hullám csúcsához képest még jól kezelhetőnek tűnik: akkor egy nap alatt 12-nél is több beteget kellett felvenniük. Akik oltottként kapják el a covidot, többnyire megússzák általános tünetekkel: hőemelkedésre panaszkodnak, köhögnek, fáj a fejük. Az oltatlanok tünetei súlyosabbak, komoly szövődmények is gyakran fellépnek esetükben, és náluk gyakran tapasztalják az orvosok és a nővérek a félelmet, a pszichés terhelést, és gyakran a kései megbánást is.

 

 

 

Megosztás