Tél 2: a fagy visszatér!

Azt hittük az idei tél egyelőre eltávozott köreinkből és nem néz vissza decemberig, de tévedtünk. A hétvégétől komoly lehűlés várható, lesznek napok, amikor a napi hőmérséklet nem megy 0 fok fölé.

Olyan ez a tél, mint egy kellemetlen vendég: miután végre távozott, még visszakopogtat az ajtón, mert itthagyta a kulcsát. Újabb egy órás beszélgetésbe kezd, és nem veszi észre, hogy jelenléte már nem kívánatos. 

Pontosan így fognak zsörtölődni az emberek a hétvégétől kezdve. Szombaton egy délről érkező nedves légtömeg egybekel az északkeleti hideg légáramlattal, majd a Kárpát-medencébe pottyant egy helyes hóvihar bébit. Előreláthatólag ma még felhős, lassú esős lesz az idő, 8 fok körüli hőmérséklet várható. Holnapra viszont még több csapadékkal és széllel köszönt be újra a tél. A hőmérséklet napközben még 6 fok körül alakul, majd délutántól kezdve lezúdúl az eső, és vele együtt heves robogással zuhanni kezd a hőmérséklet. Vasárnap a reggeli órákban már -4 fokot is elérhet a hőmérő higanyszála, a szombaton kezdődött eső végső akkordjaként havazássá alakul át, mely aztán másnap reggelre szépen lecsillapodik. 

A hideg idő hétőn éri el a mélypontját, könnyen lehet, hogy aznap egyáltalán nem is emelekedik pozítv tartományba. Az azt követő napokban már valamit emelkedni fog hőmérséklet, de egyelőre nincs kilátás a tavasz visszatértére. A hideg a nyakunkon marad legalább egy hetet, mely valóságos tragédia a mezőgazdaságban, hiszen várhatóan rengeteg kárt fog okozni a fagy a rügyezésbe kezdett növényeken. Akasszuk vissza a tavaszi ruhákat a szekrénybe, kapaszkodjunk meg, a tél visszatér!

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás