Somogyra is kiadták a figyelmeztetést!

Szombat délutántól már nemcsak eső, ónos eső, hanem havazás, hófúvás is várható – kiadta a veszélyjelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eszerint Somogyban 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

Szombaton a reggeli óráktól délnyugat felől terjedve jelentős mennyiségű (általában 10-20 mm) csapadék várható az országban, amelyek halmazállapota eleinte eső formájában valószínű, majd északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba, az Alföldön ónos esőbe, fagyott esőbe válthat a halmazállapota – figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Havazás, hófúvás, viharos szél:

Szombaton a délutáni óráktól északkelet, illetve északnyugat felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Az ország északkeleti harmadában és az Alpokalján síkvidéken általában 5-10 cm körüli, általában az ország északi felében 5 cm körüli hó hullhat, ennél kisebb mennyiségű megmaradó hó a Dunántúl déli felében valószínű. Alacsonyabb valószínűséggel és időszakosan kisebb területen az Alföld északi részén 15 cm körüli hórétég sem zárható ki az Alpokalján kisebb területen 15 cm feletti hóréteg is kialakulhat.

Hófúvásra általában az ország északi területein számíthatunk, erős hófúvásra az Északi-középhegységben, annak előterében, kiemelten a Bodrogközben számíthatunk, ezeken a részeken viharos (60-80 km/h, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek. A várhatóan kevésbé havas alföldi térségében helyenként 70 km/h körüli széllökések fordulhatnak elő északkeleti irányból.

Ónos eső, fagyott eső:

Szombaton a késő délutáni, esti óráktól általában az ország délkeleti harmadában ezen belül kiemelten az Alföldön, annak is főként egy délnyugati-északkeleti tengelyében az eső, illetve időszakos havazás mellett jelentős mennyiségű ónos eső vagy – bizonytalan módon – fagyott eső hullhat az éjféli órákig.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a hét elején kiadott előrejelzések alapján a március 15-ig tartó téli üzemeltetési időszakát hétfőn további egy héttel meghosszabbította, így a társaság 93 mérnökségén keresztül a következő napokban is több mint 700 munkagép és mintegy 4000 szakember fogja végezni folyamatos rotációban, ütemezetten, 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton. A társaság szakemberei gondoskodnak róla, hogy még a havazás előtt valamennyi szakaszon elvégezzék a szükséges előszórásokat, ezt ugyanakkor nehezíti, hogy több helyen esőből vált havazásra az idő. A közútkezelő a következő napokban is az utak hierarchikus rendje szerint végzi majd a beavatkozásokat, ezzel együtt is az intenzív havazásban és főleg a hófúvásos területeken időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, ugyanis a burkolatról letakarított havat a viharos szél szinte azonnal vissza tudja hordani az úttestre, a munkagépek átlagosan 2-5 órás fordulókörei alatt pedig folyamatos havazás esetén újabb ismétlő beavatkozásokra is szükség lehet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekedjenek a következő napokban és utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, főleg hófúvásban érintett területeken! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán továbbra is kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

Megosztás