Térképen a térség legveszélyesebb települései

Tavaly 5544 bűncselekmény történt Somogyban a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár legfrissebb adatai alapján. A települések közül a Balaton-partiak a legveszélyesebbek. A járásban pedig Ötvöskónyi és Lábod.

Az erre létrehozott térinformatikai alkalmazás segítségével az ügyfélkapun keresztül bárki megnézheti, hogy a saját településén milyen bűnesetekből mennyi történt a tavalyi évben. 

Tavaly folytatódott a bűnesetek számának csökkenése Magyarországon. Az abszolút számokból az látszik, hogy minél népesebb egy település, annál több bűncselekményt követnek el ott.

Többet mondanak a relatív mutatók, azaz, hogy a lakosságszám arányában mennyire fertőzött egy-egy terület. Ez alapján a számokból kiderül: a Kaposvárival együtt a Nagyatádi járás a legbiztonságosabb Somogyban, a legfertőzöttebb pedig a Siófoki, a Fonyódi és a Marcali járás.

Az adatok alapján a Nagyatádi járásban a legveszélyesebb település Ötvöskónyi és Lábod, majd Bolhás, Nagykorpád, Somogyszob és Segesd következik.

A környékbeli közepes nagyságú városokkal összehasonlítva Nagyatád igencsak jól áll, vagyis meglehetősen biztonságosnak mondható. A 11.200 fős Marcaliban 1911 a relatív mutató (a 100 ezer lakosra jutó összes elkövetett bűncselekmények száma), a 10.900 lakosú Szigetváron 1742, a 10.600 lakosú Barcson 1672, míg Nagyatádon (10.300 fő) mindössze 992.

 

Megosztás