Természetözön és otthoni színjáték – a városi televízió adása az óév utolsó és az újév első napjaiban

A következő napokban számos érdekes természeti dokumentumfilmet és a Körúti Színház tagjainak kényszeres otthonmaradásában készült magazinműsorát fogjuk levetíteni a Nagyatádi Városi Televízió adásában.

A következő napokban érdemes lesz leültetni a családot a képernyők elé: távol a bulvár, a politika és a járvány világától visszatérünk a természethez: egy sor érdekes, izgalmas és varázslatos képekben gazdag természeti dokumentumfilmet láthatnak az NVTV adásában. Műsorrendünk a következőképpen alakul:

2020. december 27. és 2021. január 3.

Vad Szigetköz (51 perc)

A Szigetköz és a Duna vad oldalát, az évszakok váltakozását és sokszínűségét bemutató dokumentumfilmben láthatjuk egy hódcsalád egy éves időszakot átölelő kalandjait, valamint a térségben élő állatok ádáz küzdelmét és egymásra utaltságát.

December 28. és 2021. január 4.

Papagáj expedíció Amazóniában (52 perc)

A perui Tambopata Rezervátum jól példázza, hogy a természeti erőforrások kizsákmányolásának igenis van alternatívája, nincs szükség az esőerdők zabolátlan pusztítására a civilizáció fejlődése érdekében. Messze földről vonzza a turistákat az itt gondozott fauna, a díszes és fenséges madarak sokasága. Az itt dolgozók között sokan vannak őslakos indiánok is, akiket a rezervátum alapítói társtulajdonossá tettek, így egy kölcsönös egymásrautaltság teszi ezt a rezervátumot igazi zöld szigetté ebben a rohanó világban.

Szafari a nagyvárosban

Nem csak az érintetlen vad tájakon vannak változatos élővilágok: a nagyvárosok betondzsungelei igazi bonyolult ökoszisztémákat rejtegetnek. Hiába űzte el az erdő állatait az ember a városok felépítésekor: a vadak sokszor visszatértek, és alkalmazkodtak az új környezethez, méghozzá meglepően jól. A lakóépületekben a pincétől a padlásig, a lakásokban a spájztól a hálószobáig állatok ezrei élnek, többségükről tudomást sem veszünk. Egészen addig, amíg bele nem kezdünk egy nagyon alapos kutatásba. Ezt a kutatást a film műsorvezetője végzi, aki ugyan nem biológus, de gyerekkora óta kíváncsian kutatja a természetet. Varga Livius zenész, pszichológus végzettségű, több televíziós műsorban szerepelt már, és végigkalauzol minket ebben a különleges, egyszerre ismerős és mégis vad világban.

Frédéric Fougea – The Sanctuary: Survival stories of the Alps (A menedék: túlélési történetek az Alpokban)

Ebben az angol nyelvű, magyar feliratos filmben belemerülünk egy vad világba, ahol a természet az egyik legnagyobb titkait rejtegeti: Európa fagyott szívében, az Alpok fenséges tájain felfedezzük, hogy sokszor nem a legerősebb marad életben, hanem gyakran azok, akik segítséget nyújtanak egymásnak.

2020. december 29. és 2021. január 5.

A szőke tó – A Tisza-tó hat évszaka

Ennek a több részes filmsorozatnak a középpontjában a Tisza-tó kettőssége, vad arca és ember által szabályozott működése áll: az őszi lecsapolás és a tavaszi árasztás éles határmezsgyét képez két évszak között, mely nagy hatással van az itt élő állatvilágra: megismerkedünk 29 halfajjal, 26 madárfajjal és megannyi izgalmas ökológiai munkafolyamattal.

Gyenes Károly – Ércnél maradandóbb

A természetjárók közül kevesen vannak azok, akik ne ismernék Rockenpauer Pál nevét és az általa rendezett Másfélmillió lépés Magyarországon című 40 éves dokumentumfilmjét, melyben végigjárták a híres Kéktúra útvonalát. Azzal, hogy a stáb az országot átszelve rögzítette a 70-es évek végi Magyarországot, felbecsülhetetlen néprajzi kincset is létrehozott. Utolsó pillanatban kapták lencsevégre a klasszikus vidéki életformát, az eltűnő falusi közösségeket, illetve szólaltattak meg kihaló mesterségeket űző embereket. Gyenes Károly Ércnél maradandóbb című filmje többek között arról is szól, hogy a Másfélmillió lépést soha nem lehet befejezni, mert az Országos Kéktúra olyan örökség, amely ma is él, és élni fog a jövőben is, mert az értékei örökké érvényesek lesznek.

Molnár Attila Dávid – Plastic Pirates

Mindenki tudja, hogy a PET palack pompásan úszik a víz színén. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen pompás hajó építhető belőlük. A PET Kalózok csapata egy egész flottát épített ebből az újrahasznosítható műanyagból azzal a céllal, hogy a folyón hajózva megtisztítsák a Tiszát ettől a soha le nem bomló hulladéktól.

Radisics Milan – Art of Pollution

Radisics Milán volt az egyetlen magyar fotós, akinek munkáját a világ két legrangosabb fotós eseményén, a World Press Photo-n és a POYI-n is díjazták ebben az évben. Az Amerikában szervezett POYI – Pictures of the Year International pályázaton Radisics Milán 40 fotóból álló sorozata az Environmental Vision kategóriában került be a legjobbak közé, mely egy kiemelt kategória: ebben a környezettel és a rá irányuló emberi hatásokkal kapcsolatos hosszútávú projekteket díjazták. Radisics Milán egyebek között Art of Pollution (A szennyezés művészete) című sorozatával is benevezett, mellyel Magyar Sajtófotó Pályázaton második díjat ért el. Ebben a rövidfilmben a pályázat mozgóképes verzióját láthatjuk.

2020. december 30. – 2021. január 2.

Így (nem) játszunk mi – a Körúti Színház társulatának magazinműsora

A cím lényegében magáért beszél: a kényszerű otthonmaradás ideje alatt a színészek sem léphetnek színpadra, ezért saját házukból kénytelenek szórakoztatni magukat és a közönséget. Így például az első adásban Esztergályos Cecília kenyeret süt, Kautzky Armand könyvet, Pálfi György rendező filmet ajánl. Indul Szabó Kristóf műveltségi vetélkedője, és elszavalják az ország valaha volt legrosszabb slágereit. És még sok egyéb módon kreatív ötlettel álltak elő a társulat tagjai, hogy mosolyt csaljanak a nézők arcára.

Megosztás