Tizenketten kaptak elismerést a Semmelweis-napon

Az egészségügyben és az egészségügyért dolgozókat köszöntötték Semmelweis-nap alkalmából ma délután a Nagyatádi Kórházban. 300 millióból fejlesztik a szakrendelőt, tizenketten kaptak igazgató dicséretet.

A Himnuszt követően Szászfalvi László országgyűlési képviselő köszöntőjével kezdődött az ünnepség a Nagyatádi Kórház szakrendelőjének első emeletén.

Az országgyűlési képviselő elmondta: tisztelettel és szeretettel köszönöm, hogy a legnehezebb helyzetekben emberfeletti munkát végeznek az emberek szolgálatában. A kitüntettek mindannyiunk példaképeivé váltak.

– Semmelweis élete és munkássága példát ad minden egészégügyi dolgozónak, de nemcsak nekik, ha minden magyar embernek, akik magasztos küldetést választottak.

Ezt követően Ormai István is köszöntötte az egészségügyben dolgozókat.

– A Nagyatádi Kórház fontos szerepet tölt be az itt élő emberek állátásban. Ez a mi kórházunk, elérhetők az ellátások, szakrendelők, az itt élő embereknek biztonságérzetet ad, hogy Nagyatádon van egy kórház.

– Az egészségügy egy akkora ellátórendszer, aminek az egész társadalom a része. Ez az ellátórendszer Magyarországon 25 éve alulfinanszírozott. Ennek nemcsak politikai okai vannak: olyan stratégiai folyamat megy végbe, amiben az egészségügy értéke, pozíciója, jelentősége nem találja meg a helyét – hangsúlyozta a polgármester. – Közös felelősségünk van: az erőforrásokat, amik rendelkezésre állnak, egyesíteni kell. Ebben a legfontosabb erőforrás az egészségügyi dolgozó, el kell érni, hogy egzisztenciálisan jobban helyzetbe kerüljenek a dolgozók. Ez az össztársadalmi érdek.

Dr. Pósa István László, a Nagyatádi Kórház vezetője arról beszélt: tavaly négyezernél is több fekvőbeteget és mintegy 150 ezer járóbeteget látott el a térségben a kórház. 2023-ban eddig 2382 fekvőbeteg fordult meg a kórházban, és 80 ezernél is több járóbeteget láttak el.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy túlteljesítettük a kereteinket, amire plusz forrást és plusz finanszírozást is kaptunk, mert a betegek érkeznek, jönnek és nagyon-nagy nyomás alatt vagyunk. Amit meg lehet kapni, azt itt kapják, ide nyugodtan bejöhetnek a betegek. Ez az Önök dicsősége, az Önök érdeme – fogalmazott az vezető. – Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy fejlődni tudunk. Egy új járóbeteg-irányítási rendszeren túl, tervben van egy ápolástámogató informatikai rendszer kiépítése is, ami precízebbé és könnyebbé teszi az ápolási munkát.

Beszélt arról is, hogy célként tűzte ki a Nagyatádi Kórház: a Pécsi Tudományegyetemtől akkreditációt szerezve rezidensek dolgozhassanak Nagyatádon. Továbbá a vezető beszélt arról, hogy a kórház 300 millió forintból bővíti a szakrendelőjét, illetve szerez be eszközöket.

Birkás Csaba hegedűjátékát követően, amelyet Ághné Horvát Petronella kísért zongorán Dr. Balogh Gábor PhD beszélt Semmelweis Ignác életéről, pályafutásáról, felfedezéséről, a felfedezés fogadtatásáról és publikálásáról, valamint az azért járó méltó elismerésről, amit, sajnos, már csak az utókortól kaphatott meg.

A Semmelweis napon tizenkét dolgozó kapott igazgatói dicséretet:

Dr. Orbán Csaba belgyógyász, kardiológus főorvos, a Belgyógyászat osztályvezető főorvosa. 1989. augusztus elseje óta a Nagyatádi Korház munkatársa. Életpályáját az orvosszakma és a gyógyítás iránti töretlen, magas színvonalú, empatikus hozzáállás jellemzi. Kiemelkedő, vezető szerepe volt a koronavírus járvány idején. Jó menedzseri képességével sikeresen szervezte az addig ismeretlen rettenetes járvány elleni küzdelmeinket. A kórházunk felső vezetésének minden pozícióját betöltötte. Jelenleg az intézményvezető szakmai helyettese.

Bencsikné Mohari Veronika

Vera 2014 óta kórházunk vezető dietetikusa. Munkáját hihetetlen maximalizmussal, hivatástudattal, mosollyal és kedvességgel végzi. Tanácsadói tevékenysége során nagyon sok beteg és egészséges embernek segít, egészsége visszanyerésében és megtartásában. Reform ételei közül – melyeket kórházunk dolgozói is sokszor megkóstoltak – jelent meg étele receptúrával együtt az „Így főznek az egészségügyi dolgozók” című kiadványban. A kórház dolgozói számára szervez fitnesz edzést, fontos számára a kollégák feltöltődése, regenerációja. Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársaként számtalan módon vesz részt a lakosság egészségének megőrzésében!

Fodor-Gyócsi Hajnalka

A kiváló munkatárs. Ezzel az egy szóval tökéletesen jellemezhető Hajni. Beszélhetnék az elvégzett iskolák, a megszerzett bizonyítványok számáról, de nem szeretnék.  A belső értékek a belső kisugárzás, ami értéket és értékrendet képvisel. Hajni 2000. júliusában kezdte munkáját kórházunkban az intenzív osztályon, majd 2005-ben Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben dolgozott 3 évig. 2016–ban az aneszteziológián vállalt munkát, ahol azóta is a műtői team oszlopos tagja. Személyiségével a szürke hétköznapok is színessé válnak. Magas szakmai felkészültsége, a szakmai iránti elhivatottsága, a betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munkája példaértékű a munkatársak előtt.

Hárs János 1992-ben kezdett dolgozni a Nagyatádi Kórházban. Osztályon beteghordóként tevékenykedett, majd új kihívást keresve a műtőbe jelentkezett műtőssegédnek. A műtő különleges világa elvarázsolta. Gyorsan beletanult a feladatokba, munkáját nagy lelkesedéssel végezte, idősebb kollégái által tanított fogásokat elleste. Szakmája szeretetét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mai napig a műtőben teljesít szolgálatot, több mint három évtizede. Munkája azóta is precíz, sterilitás betartásában, takarításban megbízható. Jelenléte a betegek számára megnyugtató. 

Hermann Lászlóné

1990. június 18.-a óta dolgozik az Intézetben. 33 éve munkáját a Kórház Mosodáján kezdte raktárosként. 2008 júliusában a mosoda kiszervezésekor nagy része volt a textilellátó részleg kialakításában és a minél hatékonyabb üzemeltetésében.

Zsuzsi még álmából felébresztve is tudja, hogy melyik textília kié, melyik osztályról érkezett és hova kell felküldeni. Az Intézeti textil leltárokon nélkülözhetetlen precíz munkája.  Munkáját lelkiismeretesen végzi, jó csapattag. 

Lukács Ildikó

24 éve dolgozik a Nagyatádi Kórházban, a koronavírus járvány ideje alatt a COVID-Belgyógyászati Osztályon szolgált, a járvány lezajlását követően került vissza nyílt rendszerű Pszichiátria Rehabilitáció III. Osztályunkra, ahol pszichiátriai szakápolóként egyedül teljesít műszakot. Amikor éppen szolgálatot teljesít, akkor észrevehető, hogy a betegek elfoglaltsága megnő, mindenki egy kreatív találmány részmunkáit végzi éppen, mert pszichiátriai szakápolói végzettsége mellett gyógyfoglalkoztató végzettséggel is rendelkezik.

Kreatív tudását önállóan alkalmazza a betegeink legnagyobb megelégedésére. A megmérettetést igénylő szakmai versenyeken örömmel részt vesz. 

Pomoziné Bőhm Eszter

2017. óta dolgozik a Nagyatádi Kórház Krónikus Pszichiátriai Osztályunkon, szakápolóként. Az első benyomásunk róla a mosoly és az ahhoz társuló kiegyensúlyozottság, amellyel a nehezen kezelhető betegeket is leveszi a lábukról, a betegek közti konfliktusokat ezáltal megfelelően tudja kezelni. Munkáját nagy odafigyeléssel és szeretettel végzi, magatartása hiteles, érthető, határozott és meggyőző. Nagy teherbírása és sokrétű tudása miatt az osztály meghatározó személyisége. 

Szakács-Taskovics Henrietta

2015-től gép és gyorsíró szövegszerkesztő végzettséggel adminisztrátori munkát végez a Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályon.

Nagy munkabírással és felelősségtudattal, lelkiismeretesen és magas szakmai színvonalon dolgozik. Tevékenységét pontosság, kiváló szervező képesség, önálló feladat megoldás jellemzi. Közösségi szerepvállalására az önzetlenség, a fáradhatatlanság, a feladatok, tennivalók vállalása jellemzi. Kollégái nagyra értékelik és becsülik munkáját. 

Szőke János

Októberben lesz két éve, hogy a Sürgősségi Betegfogadó Helyen betegkísérőként dolgozik. Betegkísérő nélkül sem működik a kórház, mert a betegellátó osztályok, kezelők, diagnosztikus egységek közötti betegszállítást végzik. Napi munkáját a betegek segítése teszi ki, melyet óriási lelkesedéssel végez. Megnyerő személyisége, kedvessége szeretete hozzájárul a betegek félelmének legyőzésében. Humorával, nyugodt természetével, megbízhatóságával hamar belopta magát a betegek és a munkatársak szívébe.

Temesvári Mária

2010. november 01. napjától dolgozik az intézményben, akkor, mint NagyatádMed Nonprofit Kft. volt a munkáltató, majd az átalakulásokat és struktúraváltásokat is elfogadva a mai napig is a Nagyatádi Kórház adminisztrátora.

Marcsi egyedüli nőként dolgozik a műszaki területen – ahol naponta 11 férfi kolléga munkájához tartozó papírmunkákat adminisztrálja -, időnként embert próbáló türelemmel és odaadással. Lelkiismeretes munkavégzése példaértékű. 

Tokai Richárd

2008-ban radiographus végzettséget szerzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karán. Munkáját a Kaposvári Kórházban kezdte a Központi Radiológiai Osztályon majd az akkor még Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetében folytatta munkáját. Tevékenysége, mint radiographus nagyon széles körű, CT/MR vizsgálatok kivitelezése, valamint a protokollok írása. Szakmai munkája nagyon széleskörű, gyógyszerkutatásokban vett részt. PTE Képalkotó Diagnosztikai Bsc szakon, mint felkért oktató radiographusok oktatásában vett részt.

Dr. Kreisz Zsuzsanna 1999-ben szerezte meg orvosi diplomáját ez évtől már kórházunkban dolgozott rezidensként, majd 2001 óta osztályos orvosként a Központi Anaesthesiologiai és Intenzív Osztályon 2006-ban tette le intenzív és aneszteziológus szakorvosi vizsgáját. 2012-16 között a Szigetvári Kórházban gyógyított, majd Kaposváron folytatta tevékenységét. 2017. óta ismét a Nagyatádi Kórház munkatársa, 2022. októbere óta egészségügyi szolgálati jogviszonyban Igényesen empatikusan, precízen “érzésteleníti” betegeinket. Felelősségteljes, bonyolult orvosi munkáját alázattal, szerényen végzi. Munkája elismeréseként adjunktussá nevezték ki.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás