Több mint 50 bor lett aranyérmes az idei bírálaton

A 82 zsűrizésre beadott bormintának csaknem kétharmada aranyérmes minősítést szerzett a Nagyatádi Kertbarátok 36. borversenyén. Tegnap este osztották ki a díjakat a hagyományos éves borászbálon.

Ahogyan arról korábban is írtunk, lezajlott a Somlói Borlovag- és Pálinkarend Rinyamenti Klubja valamint a Nagyatádi Kertbarátok Egyesülete által 36. alkalommal szervezett borverseny zsűrizése. Az eredményeket a kertbarátok éves bálján hirdették ki szombat este. Több mint százan vettek részt a rendezvényen, amelyen többek között köszöntőt mondott Ormai István polgármester.

Őrzitek, megújítotok, gazdagabbá tesztek egy hagyományt, a föld tiszteletét, művelését. Kitartóan, hozzáértően, szeretettel, szorgalmasan művelitek, gratulálok az eredményeitekhez.

Simon János, a Somlói Borlovag és Pálinkarend nagymestere kiemelte, hogy a több tagszervezetük is működik, de a nagyatádi mindig kiemelkedően teljesít, ez a versenyeredményekben is megmutatkozik.

Az elmúlt években egyértelműen megfigyelhető volt a fejlődés az itt termesztett szőlők és borok minőségében. Mindig számíthatunk a helyiek szakértelmére – mondta a nagymester.

A nagymester köszöntőjét követően két címet adományozott a helyi szervezet egy-egy tagjának. Bokor János és Fillér Józsefné  is a somlói borlovagrend konzulja lett.

A nagymester átnyújtja a konzuli kinevezést jelentő oklevelet Bokor Jánosnak
A nagymester átnyújtja a konzuli kinevezést jelentő oklevelet Bokor Jánosnak

Ezt követően a kertbarátok elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Ő is kiemelte a minőségbeli javulást.

Idén 82 mintával neveztek a helyi gazdák, ami kevesebb, mint a korábbi években szokásos volt. Ugyanakkor az eredmény meglepte a zsűrit, hiszen kétharmaduk aranyérmes lett, ehhez pedig mindenkinek gratulálok – mondta Bokor János.

A bírálatra beadott borok közül 5 okleveles minősítést, 11 bronzminősítést, 15 ezüstérmes minősítést és 51 aranyérmes minősítést állapított meg a zsűri. Ezenkívül, mint minden évben, kiosztották a legjobb borok készítőinek járó díjakat is. Tüscher Guido cserszegi fűszeres-pölöskei muskotály itala lett az év fehérbora. A legjobb vörösbor díját Butor Sándor kapta a cabernet franc-merlot párosításával. Az év rozéborának járó díjat pedig Bokor János vehette át kékfrankos-pinot noire házasításával.

Az év legjobb fehérborát Tüscher Guido készítette
Az év legjobb fehérborát Tüscher Guido készítette

Butor Sándor egyben megkapta az év borásza címet is, mely annak a gazdának jár, aki a legtöbb aranyérmes bort készítette. Butor úr benevezett italai közül összesen 13 lett aranyérmes.

Butor Sándor lett az év borásza
Butor Sándor lett az év borásza

Az idén alapított Vránics István emlékdíjat az a borász kapja, aki a legjobb újbort állította elő – idén ezt a megtisztelő címet Tüscher Guidonak adományozták a bírák. Érdemes kiemelni, hogy a díjazottak többségének Ötvöskónyiban van szőlőbirtoka – vagyis úgy tűnik, az ötvösi talaj és klíma ideális a boroknak. Természetesen nélkülözhetetlen a gazdák szakértelme is.

Tüscher Guido nyerte a Vránics István emlékdíjat
Tüscher Guido nyerte a Vránics István emlékdíjat

 

Megosztás