Több mint száz partit játszottak az idei Bagoly Kupán

A hétvége a 24 órás sportrendezvényeké volt: a Nagyatádi Sakkegylet 28. alkalommal rendezte meg a Bagoly Kupát, ahol a résztvevők egy teljes napon át nonstop sakkoztak.

18 résztvevővel zajlott a maratoni megmérettetés: alvás és pihenés nélkül folyamatosan vívták egymással az elmepárbajt a 24 órás Bagoly Kupa versenyzői a kulturális központban.

1993-ban rendeztük az elsőt – meséli Kiss Attila, a Nagyatádi Sakkegylet elnöke. – Azóta minden évben augusztus környékén megismételjük. Nagyon intenzív esemény, igazi maratoni agytorna. Játszmánként minden versenyzőnek 5-5 perc állt a rendelkezésére. Akinek előbb elfogy az ideje, vagy értelemszerűen legyőzik a játszmában, elvesztette a kört. Utána forgással mindenki átül a következő székhez, és kezdik újra új ellenféllel. Mire egyszer körbeértünk, három óra eltelt, csak utána tartottunk egy-egy rövidebb pihenőt, amíg összegeztük a pontokat, aztán újrakezdtük a kört. Csak este egy pizzavacsora erejéig tartottunk egy hosszabb szünetet. Ezt leszámítva 24 órán keresztül mindenki játszott, hajnali kettőkor már mindenki átkozta magát – mesélte az elnök.

A bagolykupa szombat délután 14 órakor vette kezdetét. Idén egészen fiatal játékosok is részt vettek a versenyen, akadt aki nemrég múlt el 10 éves. A szervezők szerint a fiatalok meglehetősen jól bírták a gyűrődést. A részvevők szerte az ország több pontjáról érkeztek: Budapestről, a Balaton-partól, Zalából és Kaposvárról is. Összesen 119 partit bonyolítottak le. A győztes játszmákért egy-egy pontot lehetett szerezni, a döntetlenekért felet. Éppen ezért kiemelkedő teljesítmény, hogy a győztes Egresi Máté összesen 103 pontot szerzett, vagyis szinte majdnem minden partit megnyert.

A Bagoly Kupa legjobbjai
A Bagoly Kupa legjobbjai

Az eredmények:

I.                 Egresi Máté (Budapest)

II.               Haszon Dávid (Balatonboglár)

III.              Haszon Kamilla Sára (Balatonboglár)

IV.              Parlagi István (Zalaegerszeg)

V.               Tóth Dániel (Kéthely)

VI.              Székács Márk (Kaposvár)

A versenyen a legjobb Nagyatádi Horváth Attila lett.

Fotók: Györke József, Kiss Attila

Megosztás