Több nagyatádi vendéglős már a nyitásra készül, mások szerint korai még

A kormányfő bejelentése szerint jövő héten érjük el a 3,5 milliós beoltottságot, ezt követően már nyithatnának a vendéglátóhelyek teraszai. A legtöbb helyen már javában készülnek, mások szerint még korai az intézkedés.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, jövő héten folytatódhat az újranyitás következő üteme a megfelelő átoltottsági arány függvényében. Az iskolák alsó tagozati és az óvodák hétfőtől újra fogadnak gyerekeket, és amennyiben elérjük a 3,5 milliós átoltottságot, úgy 5 hónap kényszerű zárva tartás után a vendéglátóhelyek teraszai is kinyithatnak – legalábbis legutóbb erről számolt be a kormányfő. Ez várhatóan szerdán vagy csütörtökön következik be. A kinti vendégfogadást megkönnyítendő, a kormány bejelentette, hogy eltörli a teraszdíjat, amit egyébként az önkormányzatoknak kellene fizetni, ha már nem adtak volna felmentést az alól korábban, mint Nagyatádon is.

Elvitelre és kiszállítással a legtöbb helyen eddig is nyitva voltak. A kormány 50 százalékos bértámogatási lehetőséget ígért  azoknak a vendéglátósoknak, akik továbbra is foglalkoztatták alkalmazottaikat. Értelemszerűen a jelenlegi korlátozott kiszolgálással nem lehet a korábbi bevételek színvonalát elérni, így nehéz volt biztosítani a béreket is.

Nagyatádon a legtöbb általunk megkérdezett vendéglátó-egységben már türelmetlenül várják az újranyitást. Az Amico Pizzéria tágas terasztérrel rendelkezik, szívesen látnák már a vendégeket.

5-6 hónap bezártság után nagyon várjuk már az újranyitást, már elkezdtük a készülődést – mondta az Atádhírnek Kacsar Tamás, a pizzéria üzletvezetője. – Ha engedélyezik, rögtön kinyitunk, és nem csak itt, hanem a Torino kávézóban is, a Kossuth utcában. Meglátjuk, mekkora lesz így a vendégforgalom, de mindenképpen a vendégek rendelkezésére fogunk állni. A készleteinket is feltöltöttük, ami nem volt könnyű feladat, mivel sok gyártó leállt a lezárás idején, nehezen ment a beszerzés. 16 alkalmazottunk van, senkit nem küldtünk el az elmúlt fél évben. Szerencsére tudtunk élni a bértámogatással. Igaz, csak a múlt hónapban kaptuk meg a decembertől-februárig tartó támogatást.

A Dolo Pizzéria is készül az újranyitásra a fedett kerthelyiségében. Optimistán tekintenek a következő időszakra. Az üzletvezető, Vojkovics Máté elmondta, a forgalomtól függően akár további felszolgálót is felvesznek, és a Sörpatika nevű italozójuk is nyitni fog. Újítás náluk, hogy egy zöldebb üzleti modellt tűztek ki célul, így például a jövőben a kiszállítást egy elektromos autóval végzik majd. Ők is igényeltek bértámogatást 2-3 hónapra.

A Fifa Söröző már 5 hónapja zárva tart, ebben az időszakban semmilyen bevételük nem volt. Így érthető módon ők is türelmetlenül várják a nyitást.

Mi nem csak készülődünk, mi már teljes erőbedobással készen állunk, akár már holnap kinyitnánk. Sörcsapok bekötve, üdítőkészletek feltöltve, asztalok, pultok lefertőtlenítve – mondta az üzletvezető, Murányi József. – Nagyon nehéz volt ez az elmúlt időszak, hiszen semmi bevételünk nem volt, de közben minden alkalmazottunkat megtartottuk. És, persze, mi is megkaptuk a bértámogatást, de ez mindenképpen pénzbe kerül, hiszen a béreket így is ki kell fizetni, még ha csak a felét is, és a járulékokból sem engedtek el mindent. Persze, a támogatás nagy segítség volt, de ha azt vesszük, hogy már tavaly is zárva tartottunk két hónapig, és utána korlátozottan tarthattunk nyitva, most pedig 5 hónapig nem volt bevételünk, ezzel milliós nagyságrendűek a veszteségeink.

Akad olyan vendéglátós is, aki úgy véli, még nem lenne itt az ideje a nyitásnak. Az Aranykakas Étterem üzletvezetője, Takács Róbert azt mondta, ők még biztosan nem nyitják ki a teraszukat.

Nagyon szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, szerintem még nincs létjogosultsága – vélekedett az üzletvezető. – A feleségem kórházban dolgozik, pontosan tudjuk, hogy még mindig rengeteg a megbetegedés, az egészségügyben a teljesítőképességük határán vannak, miért most kéne nyitni bármit is? A kiszállításainkkal mi most egész jól megvagyunk, nem gondolom, hogy a kinti nyitással jól járnánk. Arról nem is beszélve: a közterületen elvileg kötelező a maszkhasználat, a mi teraszunk pedig közterületen van – akkor hogy is van ez? Maszkban ebédelne a vendég? Ráadásul a teraszos nyitáshoz plusz embert kéne felvennünk, nem hiszem, hogy azzal a kis forgalommal megérné ez nekünk. A bértámogatást pedig nagyon késve kapjuk, a november-decemberit például éppen ma. A többiből még nem láttunk semmit. Elvileg megkapjuk áprilisra is, ami tényleg jó, de mikor?

Az új fertőzöttek számának napi alakulásában az utóbbi napokban mérséklődést lehetett felfedezni, az elhunytak száma azonban még mindig nagyon magas, még mindig 250 körüli. A jövő héten kiderül, hogy a járvány harmadik hulláma valóban lecsengőben van-e, és hogy az átoltottsági arány elég gyorsan halad-e tovább.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás