A nemvédettségi igazolvány idő előtti kérdései

Frankón dizájnos, plasztik, QR-kód meg minden, szavunk nem lehet. Hogy mire jó? Részint „a kérdés idő előtti”, részint „elképzelhető”, hogy valamire majd biztos. Vagy nem?

Már nagyon vártam. Birtokában a haza hasznos kis fogaskerekének, egységbe forrt nemzetünk büszke tagjának érezhetem magam. Még két hét se kellett neki, máris megküldték. Az első oltást követően. Na, most, éppen ez az első bökkenő. Majd egy hét múlva kapom csak a másodikat. Utána 7-14 nap múlva érem el azt a védettséget, amit a vakcina nyújtani tud. Ergo: egyrészt még nem vagyok védett, másrészt így bárki villogtathatja majd az igazolványát pusztán egyetlen oltással is.

Kérdéses, mely országok fogadják majd el az én kis igazolványomat, mert, bizony, a vakcina típusát nem tüntették fel rajta.

Ami még ezeknél is nagyobb baj: a kártya birtokában elhihetném, hogy nekem most aztán már a világvége sem árthat, félre maszkok, rövid az élet, gyerünk srácok, vessük bele magunkat a buliba!

Azt már csak magunk között kérdezném meg – hivatalosan nem merném, nyilván provokációnak minősülne, egyébként is: így se, úgy se válaszolnak rá, közöd? –, hogy vajon mibe kerülhetett ez nekem, nekünk, adófizetőknek.

Aranyos lapocska, kézbe véve érzem is, egyike lettem az öntudatos kiválasztottaknak, küzdő korunk új nemzedékének, de jelenleg semmire sem jogosít. A következő kérdés, hogy akkor tulajdonképpen mire is jó? Megpróbáltam utánanézni. A legautentikusabb forráshoz jutva – maga a magasságos Belügyminisztérium méltóztatott válaszolni az ATV kérdésére – megtudtam: „Az igazolvány felhasználhatóságára vonatkozó kérdés idő előtti.” Puff neki! Úgy kell nekik! Mit kérdezősködnek ezek a kamuvideósok?! Aztán a mai kormányinfón egy másik miniszter felvilágosította dolgozó népünket: a védettségi igazolványoknak azután lesz jelentősége, miután megvan a 4 millió oltott. Ekkor elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak az igazolvány meglétével lehet igénybe venni.

Értjük. Elképzelhető.

 

Megosztás