Több választókörben kígyózó sorok álltak 11 órakor, nemzetközi megfigyelők tartottak ellenőrzést

A vasárnapi ebédet megelőzően sokan le akarták tudni a szavazást, 9 óráról 11 órára 1200-zal nött a voksukat leadó atádiak száma. A 2. választókörben nemzetközi megfigyelők is megfordultak.

A 11 órás eredmények szerint 9 és 11 óra között több mint kétszer annyian fordultak meg a szavazóhelyeken, mint az azt megelőző 3 órában. De a részvételi arányok továbbra is elmaradnak a legutóbbi választásokhoz képest mintegy 4-5 százalékkal. Legutóbb Nagyatádon ugyanekkor például már 30 százalék felett volt a részvétel.

Olvasóink beszámolója alapján több helyen már nagyobb sorok is kialakultak a délelőtt folyamán. Így például a 3. számú választókör szavazóhelyén, a Gyöngyvirág Óvodában 11 óra környékén a sor vége már az épület bejárata elé tolódott ki.

A helyi választási iroda vezetője szerint eddig minden zavartalanul zajlik mind a 9 választókörben, nem volt példa rendkívüli eseményre. Annyi viszont történt, hogy 10 óra környékén nemzetközi megfigyelők jelentek meg a 2. számú választókör szavazóhelyén, az Árpád fejedelem iskolában. Országosan több mint 900 megfigyelő ellenőrzi a választási folyamatokat, egyebek között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől. Az EBESZ megfigyelői egyebek között a következő területekre koncentrálnak: adminisztratív előkészítés, a szavazók és jelöltek regisztrációja, a kampányfinanszírozás, a média, a jogszabályi keret (például a választási törvény megváltoztatása), vagy a jogorvoslat kérése.

Fotóriporterünk Lábodon is lencsevégre kapta a szavazás néhány pillanatát. A faluban több mint 1400 névjegyzékben szereplő választópolgárt várnak a szavazóhelyekre. Itt eddig 293-an, azaz valamivel több mint a 20 százalék adta le a voksát.

Az utolsó voksokat este 7 órakor lehet bedobni. Azokat szavazókat, akik a zárás pillanatában még sorban állnak, be fogják engedni (emiatt már arra is volt példa, hogy Budapesten az egyik szavazókörben még este fél kilenckor is szavaztak, mivel több mint kétezren álltak még sorban).

Az urnák megbontását követően először az egyéni, utána a listás, majd a népszavazási szavazólapokat fogják megszámolni. Az első eredményeket országosan 10 százalék körüli feldolgozottságnál teszik majd közzé, erre várhatóan este 9 óra környékén kerül sor.

Megosztás