Már 860-an szavaztak Nagyatádon

A 9 órás eredmények alapján Nagyatád az országos átlag alatt, viszont a választókörzeti átlag felett van a választások részvételi arányában. A népszavazás eredménye mindenhol elmarad a választásokéhoz képest.

Reggel 9 óráig már 860-an, a nagyatádi választópolgárok 10,28 százaléka adta le a voksát a 2022-es országgyűlési választásokon. Az országos átlag ennél valamivel több, 10,31 százalék, míg a 2-es számú somogyi választókörzetben valamivel kevesebb, 9,11 százalékos a részvétel. Az eddgi adatok mind elmaradnak a 2018-as eredményektől (Nagyatádon ugyanekkor a 13 százalékot már meghaladta).

A közvéleménykutatói szakértői becslések 75-80 százalékos részvételi arányra számítanak a nap végéig.

A Publicus legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek 76 százaléka biztosan szavazni fog, további 9 százalék valószínűleg szintén elmegy voksolni. Több közvéleménykutató cég a Fidesz-KDNP győzelmét tartja biztosnak, és csak abban van különbség, hogy mekkora mértékben. Más szakértői cégek ennél nagyobb bizonytalanságra számítanak, ugyanis van a választóknak egy 5-7 százalékos csoportja, amely a kampány utolsó pillanatában dönti el, hogy elmegy-e szavazni, és ha igen, akkor kire. Ebben az esetben még az ellenzéknek is van esélye kormányt alakítani.

A választások során 106 egyéni képviselői hely és 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el. De ezen felül ma népszavazást is tartanak az alábbi kérdésekben:

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Eddig a népszavazás részvételi adatai elmaradnak az országgyűlési adatokhoz képest: Az országos részvétel 10,17 százalék, Somogy megyében ez 9,97 százalék, Nagyatádon pedig 10,05 százalék válaszolt a kérdésekre.

Megosztás