Többen is gyűjtést szerveznek az ukrajnai menekültek számára Dél-Somogyban

Magán és egyesületi kezdeményezések, valamint egyházi felhívások útján több módon is segíthetünk az ukrajnai harcokból menekülőknek. Anyagi és tárgyi felajánlásokat is tehetünk.

Már 368 ezren menekültek el Ukrajnából, miután Oroszország a múlt héten megtámadta az országot. Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerint a követező időszakban ez a szám akár a 4 milliót is elérheti. Az otthonukat hátrahagyó menekültek megsegítésére nemzetközi szinten gyűjtéseket, segélyprogramokat indított a civil lakosság és különféle szervezetek.

Szerkesztőségünk körbeérdeklődött, hogy kik szerveznek hasonló gyűjtést Nagyatád környékén. A legegyszerűbb módja a felajánlásoknak az anyagi hozzájárulás, ennek megfelelő helyre történő eljuttatásában az egyházak is segítenek. Jakab István református lelkipásztort elmondta, az anyagi hozzájárulásokat továbbítják a segélyt nyújtó szervezetek felé.  

Egyelőre pénzbeli adományokat fogadunk a gyülekezeti bankszámlára vagy akár a lelkészi hivatalban is – mondta a lelkipásztor. – Aki a bankszámlára utal, kérjük, jelölje meg a célt, hogy tudjuk, azt arra szánta. Természetesen a Református Szeretetszolgálat CIB Banknál vezetett számlájára is be lehet fizetni az adományokat. Szálláshelyek biztosítására még nem gondoltunk, elég távol esik Nagyatád az ukrán határtól, ha mégis szükség lenne rá, akkor a presbitérium mindenképpen foglalkozni fog az üggyel.

A Katolikus Karitasz is foglalkozik az ukrán menekültek megsegítésével, erre külön felhívást tett közzé. Ennek üzenetét Sándor László plébános is közvetítette az atádi hívek felé.

A Katolikus Karitász országos fölhívását fölolvastam a szentmisén, a szervezet segélyprogramjához többféle módon lehet csatlakozni, pl. a 1356-os adományvonalon keresztül. A karitász a Magyarországra érkező menekültek fogadásához és ellátásához bázisokat létesített, és segélyszállítmányt küldött. Itt, Nagyatádon pedig várjuk püspök atya iránymutatását, lesz-e irányított gyűjtés, ha nem, akkor mi jelölünk ki erre egy vasárnapot. Ezenkívül csatlakozunk a Szentatya hamvazó szerdai böjti felhívásához, vagyis március 2-a böjt- és imanapját Ukrajna békéjéért ajánljuk föl.

Nagybajomban az Országos Romákért Felemelkedésért Misszió Egyesület dél-dunántúli regionális elnöke, Szirtes Tibor kezdeményezett gyűjtést. A környékbeli nemzetiségi önkormányzatok összefogásával gyűjtenek tárgyi felajánlásokat: ruhákat, tartós élelmiszereket, sőt, még matracokat is fognak kapni – fejezte ki a reményét az elnök.

Jelenleg is nagyon sokan keresnek meg, a követező napokat azzal töltjük, hogy összeszedjük ezeket a felajánlásokat. Nagyon sok településről fogunk kapni adományokat, Iharosberényből, Vízvárról, Kiskorpádról és, persze, Nagybajomból, sőt még Baranyából is – mondta az elnök. – Ha ezekkel sikerül egy egész buszt megtöltenünk, akkor útra kelünk, és elvisszük ezeket a határhoz, Záhonyra. Útközben csatlakozik hozzánk a Felemelkedésért Misszió elnöke, Oláh Csaba is Budapesten. Előreláthatóan szombaton fogunk útra kelni.

Civil kezdeményezésre is akad példa: Kisbajomban egy magánszemély, Bognár Mária indított adománygyűjtést szombaton.

Úgy gondoltam, főleg tárgyi felajánlásokat gyűjtünk össze, mert a pénz útját nem mindig lehet lekövetni, hogy a megfelelő helyre kerül-e. A környékbeli falvakban amúgy is sok szegény él, ezért nem is számítok nagy értékű felajánlásra. De ha valaki tud nélkülözni tartós élelmiszert, például lekvárokat a spájzból, vagy tisztálkodási szereket, pelenkákat, azokat is szívesen fogadjuk. Bármilyen felajánlás segíthet, tudjuk hol raktározni.

Az adományokat Kisbajomról, Kutasról és a környékbeli falvakról el is tudja hozni – tette hozzá Mária. Ezen a telefonszámon lehet őt keresni a felajánlásokkal kapcsolatosan: 06 30/9781850. Az összegyűlt adományokat a Kaposvári Református Egyházközösség számára juttatják el, akik rendszeresen fognak szállítani az ukrajnai menekülteknek.

Nyitókép: Depositphotos

Megosztás