Turisztikai ágazat: lenullázódott a bevétel

A Nagyatád környéki turisztikai szervezetek döntő része bevétel nélkül maradt lassan öt hónapja. Már tavaly is 25 százalékkal visszaesett a környéken a vendégéjszakák száma. Tízmilliókban mérhetők a veszteségek.

Nagyon el vagyunk keseredve, tavaly tavasszal is be kellett zárnunk, most megint hónapok óta nincsenek vendégeink, és segítséget sem kapunk – panaszolta az egyik környékbeli magánszállásadó.

A Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesülethez tartozó 35 tagból mindössze két vállalkozás kapott ágazati bértámogatást, és csak egy tudott élni a beharangozott 10 millió forintos kölcsönnel.

Már reménykedni sem merünk semmiben, teljes a bizonytalanság, próbáljuk egymásban tartani a lelket – foglalta össze a tagság állapotát egyikük. A szervezet nemrég felmérést végzett a tagjai körében: 15 vállalkozás, 8 intézmény és 3 civil szervezet válaszolt a kérdésekre.

Ezekből kiderült, hogy tavaly 25 százalékkal esett vissza körükben a vendégéjszakák száma, még a 27 ezret sem érte el. Idén még rosszabb a helyzet: a legtöbb szálláshelyen gyakorlatilag nem volt vendég, néhány, a környéken dolgozó munkást leszámítva. (November óta csak az üzleti céllal utazókat lehet elszállásolni.) Az éttermek többsége ételkiszállítással próbálja mérsékelni a veszteségeit, a többi vendéglátóhely még azzal sem tudja.

A tagság csaknem kétharmadának szinte semmilyen bevétele nincs, így aztán nem meglepő, hogy legalább 10 dolgozónak kényszerültek felmondani, és negyvennél is többnek csökkentették a munkaidejét, persze, azzal együtt a fizetését is.

Tervezgetésekkel, karbantartásokkal és kisebb felújításokkal igyekszünk biztosítani az alkalmazottak foglalkoztatását, így tengetjük a napjainkat – vázolta a helyzetet egyikük.

Bár az ágazat szereplőit igencsak sokkolta, amikor kiderült, hogy a kormány az igénylők fél százalékának adta a turisztikai támogatások kétharmadát, a Kisfaludy program keretében néhány beruházás itt is megvalósul pályázati forrásból: 7 szálláshelyen összesen 29 vendégszoba újul meg szobánként 1 millió forintból.

A folyamatos újratervezés a mindennapi élet része lett. Néhány hete még nagyon bizakodott mindenki a húsvétban: nagyszámú foglalást rögzítettek, Nagyatád legnagyobb szállodája például februárban eladta addigra az utolsó szobáját is.

Abszolút bizonytalan minden, április közepéig mindent lemondtunk, közösen, a vendégekkel egyeztetve – mondta Nagyné Huszár Andrea, a Hotel Solar szállodaigazgatója. – Meghirdettük a húsvéti vendégeknek, hogy nálunk csak akkor jön majd a nyuszi, amikor velük együtt tudjuk ünnepelni. Próbálunk még kitartani, és, persze, közben tovább nő a több 10 milliós veszteségünk.

Senki nem tudja, mikor és milyen ütemben kezdődik majd a nyitás, ám az jól látszik az idei foglalásokból, hogy az erdei iskolák szolgáltatásai továbbra is a desztináció egyik húzótermékei maradnak, ha végre utazhatunk. A Nagyatádi Városi Strandfürdő a megszokott júniusi nyitás helyett már májusban várná a látogatóit. A vendéglátóhelyek többsége pedig abban bízik, hogy a kerthelyiségek kinyitásával elkezdődik a korlátozások feloldása, így végre ismét asztalhoz ültethetik a vendégeiket.

Nekünk, leendő vendégeknek aligha jó hír, hogy a prognózisok szerint áremelkedésekre számíthatunk a korlátozások feloldása után. A pandémia utáni utazási trendek meg fognak változni: első lesz a biztonság; az emberek jobban elvárják a rugalmasságot, hogy könnyebben lemondhassák foglalásaikat; ritkább, de hosszabb ideig tartó utazások várhatók; felértékelődik az egészségturizmus és a wellness.

Megosztás