Telt házas foglalások húsvétra Szerző: Katona József | 2021-02-24 18:44:00 | Címkék: szállás, vendégéjszaka, foglalás, nagyatád

Nagyon szabadulnának már az emberek, már most csaknem kétszer több vendégéjszakát foglaltak le áprilisban, mint tavaly. Nagyatád legnagyobb szállodája éppen ma adta el az utolsó szobáját húsvétra.

Természetesen ezek a foglalások opcionálisak: minden a járványügyi helyzet alakulásától és a kormány intézkedéseitől függ. Egy hete írta a 444.hu: egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szálloda zenés-táncos műsort hirdetett meg foglalásra, azaz áprilisi nyitásra készül.

A nyilvántartások szerint rengetegen felbuzdultak: áprilisra 518 ezer vendégéjszakányi foglalás szerepel a turisztikai adatbázisban, ami 70 százalékkal több a tavalyinál. Májusra pedig már 625 ezer vendégéjszakát jegyeznek. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint jól látható, hogy felértékelődött a belföldi turizmus, a vendégek biztonságosabbnak érzik a magyarországi úti célokat.

Nagyatádon érdeklődésünkre vegyes képet vázoltak fel a szálláskiadók. Több apartmant üzemeltető magánszemély is megerősítette: húsvétra már sok foglalásuk van.

- Már nagyon szeretnének kiszabadulni az emberek. Egyik visszatérő vendégünk azt mondta, ők még úgy is jönnének, ha nem lesz nyitva a fürdő, legföljebb kirándulnak akkor – mondta egyikük.

A Park Hotelben egyelőre nem érzik a jelét a húsvéti dömpingnek, a 60 szobás Hotel Solarban viszont éppen ma adták el az utolsó szobájukat is húsvétra.

- A mi vendégkörünk az idősebbek, őket általában az elsők között oltják be, úgyhogy remélhetőleg sokan védettséget szereznek addigra, és, persze, abban is csak bízhatunk, hogy a korlátozások enyhülnek húsvétig – mondta Huszárné Nagy Andrea szállodaigazgató. - A télen kiesett csoportjainkat már beosztottuk áprilisra, már minden hétre vannak.

A többi hotelhez hasonlóan a Solar is mindössze 3 hónapot lehetett nyitva az elmúlt egy évben. Bár kaptak állami bértámogatást, így is több tízmillió forintos veszteséget szenvedtek. A szálloda vendégei szinte mind gyógykúrára érkeznek a városba, ezért a foglalásokkal is csak akkor élnek, ha igénybe tudják venni a fürdőt. Igaz, annak gyógyászati részlege folyamatosan üzemel most is.

- A gyógyászati ellátást körülbelül feleannyian veszik igénybe, mint egyébként szokták, ez állandó mintegy 50 vendéget jelent – mondta Kolics Tamás igazgató. - Ők többnyire 15 napos kezeléseket kapnak. A mi veszteségeink is igen komolyak, ráadásul önkormányzati szervként semmilyen kompenzációt nem kaptunk.

A szálláskiadók és a vendégek is abban bíznak, hogy - persze, a járványügyi előírások betartásával, de – hamarosan újra megélénkülhet a belföldi turizmus.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Vissza az előző oldalra