Tüzelő vadászgépek: nem fegyverek voltak

Ahogy arra több olvasónk is rámutatott: a kilőtt „tűzgömbök” rakéták megtévesztését szolgáló infracsapdák voltak. Ezt a Magyar Honvédség is megerősítette válaszlevelében.

Tegnap tettük közzé azt a fotót, amin egy Nagyatád fölött átrepülő Gripen típusú vadászrepülőgép látványos tűzlabdákat eregetett. A fütylő lövedékekről eddig nem tudtunk biztosat állítani, viszont időközben megérkezett a Magyar Honvédség válaszlevele az üggyel kapcsolatosan. Ahogyan arra több olvasónk is rámutatott, a „lövedékek” nem fegyverek voltak, hanem hőkövető rakéták megtévesztésére szolgáló patronok. Ezt olvasóink infracsapdának nevezték. A Magyar Honvédség megerősítette, hogy semmilyen éles fegyverhasználat nem történt. 

– Az említett repülőgépek a Magyar Honvédségben rendszeresített JAS-39 Gripen típusú vadászrepülők voltak, amelyek nem gyakorlaton vettek részt, hanem kiképzési repülést hajtottak végre. (Az ilyen repüléseket rendszeresen, hetente több alkalommal, az ország több légterében is végrehajtanak a repülőgépek, az előírás szerinti minimális magasság felett.) A vadászgépek a hőkövető rakéták megtévesztésére szolgáló infravörös zavarópatronokat használták, nem „fegyverrel” lőttek. Mivel ezek nagy fény- és hőkibocsátással égő magnézium töltetek, ezért sokkal látványosabbak, feltűnőbbek. Nagyatád a Nemzeti Légiközlekedési Hatóság által kiképzési repülésekre kijelölt légtérben helyezkedik el, így ott rendszeresen repülhetnek kiképzési repüléseket a Gripenek – írta a honvédelmi minisztérium. 

Megosztás