Úgy 3 év múlva kezdhetik el a 68-as főút felújítását

Várhatóan 2023-ra készülhet el Dél-Somogy legfontosabb közlekedési útvonala korszerűsítésének engedélyes kiviteli terve – erről tájékoztatta az utak építését végző állami beruházó cég az érintett települések vezetőit.

Hetekkel ezelőtt jártak a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF) szakemberei a térségben, és egyeztetéseket folytattak az érintett polgármesterekkel a 68-as főút felújításának kiviteli tervével kapcsolatosan. Az első hír még februárban jelent meg arról, hogy a kormány határozott a térség stratégiai fontosságú közútjának a rekonstrukciójáról. Három hete pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes vezetője, Schanda Tamás jelentette be, hogy elindult a 68-as főút Balatonújlak és Barcs közötti, mintegy 96 km hosszú szakaszán az útburkolat megerősítésének az előkészítése. Azt is elárulta, hogy kerékpárút is épül majd a főút mellé.

Amúgy a 68-as főút már 2010. előtt rendelkezett egy kész kiviteli tervvel. Annak alapján készült el a Marcalit, majd a Nagyatádot elkerülő szakasz. Sőt, a többi szakasznak a kisajátítási eljárásai is megtörténtek. Azonban ezen a ponton meg is állt a folyamat, úgymond, fiókba került az egész munka. Sajnos, olyan hosszú időre, hogy közben a kiviteli tervnek lejárt az engedélye. Ezért kell most újat készíteni.

Most tehát elölről kezdődött a teljes folyamat, kiegészítve a 68-as mellé tervezendő kerékpárúttal. Az ezekkel kapcsolatos egyeztetések zajlottak néhány hete az érintett települések bevonásával.

Az ügy fontosságára való tekintettel nálunk a képviselő-testület tagjai is részt vettek ezen. Megbeszéltük a Lábodot érintő elképzeléseket, a faluvégi körforgalom, a buszöblözetek és a csatlakozó utak kérdéseit – mondta Lassu István polgármester. – A NIF Zrt. munkatársai arról tájékoztattak minket, hogy várhatóan 2023-ra lehet engedélyes kiviteli terve a beruházásnak: meg kell pályáztatni, lefolytatni a különböző egyeztetéseket, mellétervezni a kerékpárutat stb. Természetesen utána lehet majd csak kiírni a kivitelezésre a közbeszerzési pályázatot.

Tehát a tényleges kivitelezés várhatóan 2024-nél előbb aligha kezdődhet el, legalábbis a NIF Zrt. által ismertetett ütemezés alapján. Persze, még az is kérdés, hogy a főút felújításával egy ütemben épül-e a kerékpárút. Ahogy az sem mellékes, hogy a következő három évben mi lesz a 68-as veszélyesen leromlott szakaszaival. Bízunk benne, nem gondolják úgy, hogy addig hozzá sem nyúlnak, mert szégyenletes állapotban van, jegyezte meg a térség egyik településének vezetője.

Egy másik polgármester arra hívta fel a figyelmet: csak remélhetjük, hogy 2023-ban az új tervet nem fogják megint a fiókba tenni, és tényleg elkezdik a 68-as főút teljes felújítását.

Megosztás