Ügyeletet tartanak szilveszterkor az atádi állatvédők

A nagyatádi állatvédők ügyeletet tartanak szilveszter éjszakáján. Tavaly öt bejelentést kaptak elszökött állatokról. Nagyobb eséllyel találják meg a gazdát, ha az állatban van mikrochip.

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára akár sokkos pánikot is okozhatnak, ám egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a szilveszteri petárdázás miatt elmeneküljenek, eltévedjenek a háziállataink – erre hívja fel a figyelmet Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa.

Az egyesület pénteki közleményében az áll: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni.

Házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki, előzzük meg a bajt. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5–10 kilométert, akár több településnyi távolságot is képesek megtenni, előfordul, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Az Orpheus a következő praktikus tanácsokat ajánlja a háziállat-tulajdonosoknak:

  • A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így, ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.
  • Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.
  • A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.
  • Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart).
  • A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

Ha mégis megtörtént a baj, akkor a nagyatádi állatvédők egész éjjel ügyeletet tartanak.

– Tavaly nem volt vészes, öt bejelentést kaptunk – mondta el Simon Ivett, a Nagyatádi Természet és Állatvédő Egyesület  vezetője. – Ha elszökik egy kutya, és van benne mikrochip, akkor egyszerű dolgunk van, viszont, ha nincs, akkor sajnos előfordul, hogy soha nem kerül elő a gazda.

depositphotos.com
depositphotos.com

 

Megosztás