Új buszt szerzett a szociális központ

400 ezer kilométer volt a korábbi szállító jármű kerekeiben, most pályázati pénzből új kisbuszt fog venni a szociális központ. Az új jármű korszerűbb és több férőhellyel is rendelkezik, mint a korábbi.

A Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ fuvarozási szolgáltatását sokan vették igénybe az elmúlt években. Szállításra jogosult bármely fogyatékkal élő, mozgásában korlátozott személy, aki a központba ügyfélként bejelentkezik. Töredék árért lehet igénybe venni a szolgáltatást, mely jövedelemtől függően kerül megszabásra. Ezért az árért a fuvarozáson kívül személyi segítés is jár. 

A központ rendelkezik egy fuvarozásra alkalmas járművel, ezt azonban kissé megviselte már az idő. A 2005 szeptemberében beszerzett Opel Vivaro kisbusz kilométerórája szerint már 400 ezer kilométert utazott szerte az országban. A buszt távolsági járatként veszik igénybe, a legtöbb esetben egészségügyi vizsgálat, vagy kezelés céljából kell utazniuk. A leggyakoribb uticélok Budapest, Pécs és Kaposvár. Ritkább esetben személyes célokra veszik igénybe a szolgáltatást, például rokonlátogatáshoz, vagy kulturális programon való részvételhez. A kistérségben jelenleg 35-40 ügyfél van regisztrálva a központnál, a kisbusznak szinte minden nap van utasa.  Nem egyszer fordult elő, hogy hetente többször Budapestre kellett valakit szállítani, így a 12 év során elkerülhetetlen volt a jármű amortizációja.

Dr. Tóth Lászlóné, a központ vezetője, kérésünkre elmondta, most új személyszállításra alkalmas buszt fognak vásárolni pályázati pénzből. Tavaly nyár elején jelent meg a felhívás a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság oldalán Támogató szolgálat címen. A Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ 8 millió 900 ezer forintra adta be az igényét, melyből az új kisbuszt beszerzési költségeit kívánják fedezni. A 152 beadott pályázatból 23 győztes született, köztük a nagyatádi szervezet is. 

Az új kisbusz 8+1 férőhelyes lesz, szemben a korábbi, 6+1 személyessel. Átalakításokra szorul majd még a jármű, hiszen alkalmassá kell tenni tólószék rögzítésére. A márkája ugyanaz lesz, mint korábban, egy vadiúj Opel Vivarot vásárol a szociális központ. A pályázati pénzforrás már megvan, a feltételek szerint március 15-ig kell az új kisbuszt beszerezni. 

 

 

Megosztás