Új segélyhívót kaphatnak az egyedülálló idősek

Évi 35-40 riasztás érkezik Nagyatád térségében a segélyhívó készülékekről. Ez egyedül élő, idős vagy fogyatékos emberek számára nyújt biztonságot baleset vagy rosszullét bekövetkeztekor.

A 83 éves Erzsi néni éjszaka lett rosszul a nagyatádi lakásában: fulladt, mint kiderült, feltelt a tüdeje vízzel. A segélyhívóval riasztotta az ügyeletes gondozónőt, akinek – minden eshetőségre felkészülve – kulcsa volt a lakásához, percek alatt odaért, bement, majd riasztotta a mentőket.

Mind több idős, beteg, vagy fogyatékos ember, esetleg pszichiátriai beteg éli úgy a mindennapjait, hogy veszélyhelyzet esetén nincs körülötte senki, aki segíteni tudna. Számukra nagyon megnyugtató a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

Eddig is működött egy kevésbé korszerű formában a kistérségben. A Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ 70 készüléket helyezett ki az igénylők lakásába. Egy falra szerelt gombot kellett megnyomnia a válsághelyzetbe került ellátottnak. Így tudtak segíteni Erzsi nénin is. Azonban ez nem volt elég biztonságos, hiszen ha például a fürdőben esett el az ember, nem biztos, hogy el tudott jutni a nappaliban felszerelt készülékhez.

Az új segélyhívó rendszert most kezdi kiépíteni a szociális központ. Ez az eddiginél is jobb lesz.

Egy nyakba akasztható mobil készüléket kapnak az ellátottaink, így a lakás bármely pontján rögtön használhatják – mondta Ivókné Pintér Melinda igazgató. – Eddig 45-en igényelték az előzetes felmérésünk alapján, úgyhogy még lehet jelentkezni. Decemberben fogjuk kiosztani a segélyhívókat, megtanítjuk a nagyon egyszerű használatát, és január 1-jétől élesedik a rendszer.

A jelzés az SOS vészhelyzeti segítségkérő központba fut be, onnan azonnal riasztják a kistérségi ügyeletes gondozót. Neki 30 percen belül meg kell jelennie a helyszínen, ahol segít elhárítani a kialakult veszélyhelyzetet. Szükség szerint segítséget hív, értesíti az orvost, a központi ügyeletet, a mentőt, a rendőrséget vagy a hozzátartozókat.

A segélyhívó eszköz képes kétirányú hangkommunikációra, rendelkezik elesés érzékelővel, GPS-szel, és vízálló. Nincs szükség telepítésre, a használata nagyon egyszerű. A szolgáltatásért fizetendő térítési díj egy ellátási napra 70 forint. Az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-a alatti ellátás esetén a szolgáltatás ingyenes.

A Nagyatádi járás területén bármely településen élő lakos igényelheti a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, ha 65 éven felüli, vagy pszichiátriai beteg, vagy fogyatékkal élő személy, és képes a készülék megfelelő használatára.

 

Megosztás