Újabb 10 kilométert úsztak a cetek

Ma délelőtt ismét elrajtolt a Cetrend 10 kilométeres úszóverseny. Több mint 4 órán át köröztek a városi uszodában a versenyzők. A hagyományos megmérettetésen extrém úszók is részt vettek.

Ma 10 órakor rajtoltak el a cetek a városi uszoda medencéjében. Összesen 21 résztvevővel zajlott a tavaszi Cetrend verseny, melyek közül legjobb időt Hajnal Erika úszta, akinek ez volt az első versenye. Erika ezzel megszerezte a tiszteletbeli „Kardszárnyú delfin” rangot. Tudvalevő, hogy minden egyes cetrend úszóverseny teljesítésével az úszók eggyel feljebb lépnek a cetek ranglistáján, az alábbiak szerint:

1 x-es = Kardszárnyú delfin
2 x-es = Ámbrás cet
3 x-os = Barázdás bálna
4 x-es = Hosszúszárnyú bálna
5 x-ös = Grönlandi bálna
6 x-os = Kék bálna
7 x-es = Örökös cet

1992 óta minden évben legalább háromszor szerveznek 10 kilométeres cetrend versenyt: egyet ősszel, egyet tavasszal, és egyet az eXtremeMan napján. Az uszoda medencéje 25 méteres, vagyis összesen 400 hosszt kell az úszóknak teljesíteniük. Egy átlagos versenyző nagyjából 3 óra alatt tudja leúszni ezt az emberfeletti távot. A rekordidő egyébként 2 óra 6perc. Minden versenyzőnek számolták a hosszokat, így nem kellett úszás közben számolással bajlódniuk. Külön érdekessége volt a mai napnak, hogy ismét a versenyzők között köszönthették az extrém úszót, Zimányi Andrást, aki idén 53 évesen keresztben átúszta a Balatont a 6 fokos vízben. Tavaly egyébként hosszában is teljesített a távot, igaz, akkor még melegekebb vizekben. Az úszók között jelen voltak a legtöbbször cetrendet teljesített nagyatádiak is: Ősz Tibor a mai napon a 64-ik, Kozári Lajos pedig a 65-ik alkalommal úszott 10 kilométert. Az alábbi eredmények születtek a 2019-es tavaszi Cetrenden:

1.      Hajnal Erika 2:28:13

2.      Bujna Lilla 2:37:02

3.      Király Balázs 2:52:37

4.      Béry Zoltán 2:52.46

5.      Ősz Tibor 2:53:56

Megosztás