Újabb öt év a rászorulók szolgálatában

Öt évre nevezte ki a Rinyamenti Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ élére Ivókné Pintér Melindát, aki a számos kihívás ellenére derűsen tekint az előtte álló időszakra.

Ezernél is több kliens veszi igénybe a központ különböző szolgáltatásait a járásban, amihez összesen tíz szolgáltatás kapcsolódik a járás tizennyolc településén, egyebek között a házi segítségnyújtás, az idősek otthona, a bölcsőde, valamint a család- és gyermekjóléti szolgálat. Ezt az intézményt már öt éve vezeti Ivókné Pintér Melinda, és sikeres pályázatot nyújtott be a következő öt éves időtartamra is. Beszélt a kezdetekről is.

 – Amikor öt évvel ezelőtt kineveztek, akkor senkit nem ismertem, nem tudtam, hogy a különböző ügyekben ki a kompetens a járásban, de hamar ki tudtunk alakítani mindenkivel egy magasszintű, jó együttműködést. Ezt például nagy eredménynek tartottam akkor, és tartom most is.

Elmondta, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb szakmai kihívása a koronavírus-járvány volt.

– Ugyanúgy dolgoztunk, nálunk nem volt home office, de nem is lehetett volna, viszont olyan intézkedéseket hoztunk, amelyek megalapozták azt, amivel el tudtuk látni a feladatainkat, és az ügyfeleink semmiben sem szenvedtek hiányt.

Beszámolt arról is, hogy az utóbbi években nem volt olyan felettes szerv és hatóság, aki ne ellenőrzött volna valamit a RSZSZK-nál, és nagy eredménynek tartja, hogy minden ellenőrzés során rendben találtak mindent.

Ez annak is köszönhető, hogy remek munkahelyi kollektívát sikerült kialakítani az elmúlt időszakban, jól el vannak osztva a feladatok, és agilisak a kollégák. Ezekre a kompetenciákra most is szükség van, hisz az idősek átköltöztek a kollégiumba, amíg zajlik a Széchenyi téri épület felújítása, és nemcsak az ellátottaknak, de a kollégáknak is alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez.

Az elkövetkezendő öt év legfontosabb feladata a vezető szerint, hogy ugyanolyan magasszintű ellátást biztosítsanak a járás lakosainak, mint eddig.

– Amennyiben lehetőség adódik, szeretnénk kialakítani egy „Biztos Kezdet Gyermekház” elnevezésű szolgáltatást, amely elsősorban hátrányos helyzetű, szociokulturális hátrányokkal küzdő, főként az óvodáskort még el nem ért gyermek fejlődési lemaradását csökkentő és a szülői kompetenciákat javító szolgáltatást biztosít.

Arról is beszélt, hogy vezetőként szembe kell néznie a szakemberhiánnyal. Ahogy fogalmazott: sok esetben kiderül, hogy a megfelelő végzettséggel rendelkező jelentkezők híján vannak azoknak a kompetenciáknak, amik a szociális szféra munkaköreinek betöltésére alkalmassá tenné őket. Korábban már beszámoltunk róla, hogy az idősek otthona ideiglenesen átköltözött a kollégium épületébe, ugyanis 

– Láthatjuk, hogy a körülöttünk zajló gazdasági, társadalmi változások egyre erősödő szociális problémákat eredményeznek, amikre fel kell készülnünk. Szerencsére ebben partner mind a tizennyolc település, valamint a fenntartó, a Rinyamenti Többcélú Önkormányzati Társulás is.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás