Újraélesztés a nagyatádi rendelőben

Eszméletét vesztette egy 74 éves férfi, miközben egy vizsgálatra várt. A járóbeteg rendelőintézet folyosóján kezdték meg az újraélesztést, majd az intenzív osztályra vitték át. Az idős úr jelenleg is élet-halál közt van.

Tegnap délelőtt ijesztő jelenetnek lehettek többen tanúi a járóbeteg rendelésen: egy idős úr, aki épp vizsgálatra várt és egy barátjával beszélgetett, hirtelen rosszul lett, majd eszméletét vesztette. Sótér Istvánné a párjával várakozott a rendelőben, és tanúja volt az esetnek:

Többen megpróbáltak segíteni, mert nagyon rosszul volt, egészen ellilult az arca. Valaki bekopogott az egyik rendelőbe, és szólt, hogy mi történt. Az asszisztensnő szaladt a belgyógyászati szakrendelőhöz és szólt a doktornőnek, aki rohanva futott a beteghez. Nekiálltak újraéleszteni a bácsit, közben az asszisztensének mondott egy számot, hogy azt hívja. Nagyon hamar megérkeztek az intenzív osztályról, egy egész csapat. Hordágyra rakták az urat és elvitték. Én mindig is vállaltam és a továbbiakban is merem vállalni a nagyatádi kórház ellátását. Sokat köszönhettünk eddig is, és reméljük ezután is az itt dolgozó orvosoknak és személyzetnek – tette hozzá Sótér Istvánné.

Dr. Ambrusics Anna, a belgyógyászati szakrendelés főorvosa ért oda először az eszméletlen férfihez. Amikor asszisztense értesítette a történtekről, először sztetoszkópot és vérnyomásmérőt ragadt, és úgy rohant ki a folyosóra. Ekkor látta, hogy a beteg állapota rendkívül súlyos, és az eszközöket félrerakva azonnal megkezdte az újraélesztést.

Mindig megrázó egy ilyen eset – nyilatkozta Dr. Ambrusics Anna –  Az úr a széken ülve lett rosszul, itt kezdtük el a mellkaskompressziót, majd miután a fogsorát eltávolítottam, szájból orrba lélegeztetést alkalmaztam. Ilyen idős betegnél nagyon rizikós tud lenni, ha ilyen állapotba kerül, általában kicsi az esély az újraélesztésre. Az asszisztensemnek szóltam, hogy értesítsék az intenzív osztályt akik néhány percen belül meg is érkeztek, eközben én folytattam a megkezdett műveleteket. Többen megpróbáltak segíteni a jelenlévők közül is. Egy reanimációs csapat érkezett sürgősségi kocsival és betegággyal, az élükön Dr. Kompa Ferenccel, az intenzív osztály főorvosával. Innnen átvették a beteget és felvitték az intenzív osztályra. Nagyon szomorú eset, azt kívánom, hogy felépüljön, bár úgy tudjuk, hogy az úr több szív- és érműtéten már átesett, és volt már egy sikeres újraélesztése, így nagy a kockázat. Számomra is lelkileg megrázó volt az élmény.  – mondta el a doktornő.

Értesüléseink szerint a férfi jelenleg is eszméletlen állapotban van. Egyelőre nem tudni, hogy felépül-e az esetből.

A nyitókép illusztráció!

Megosztás