Újraindulnak a gyógyfürdős kezelések, pünkösdkor nyit a strand

Fizioterápiás kezelésekre újra lehet jelentkezni telefonos egyeztetést követően. Egyelőre még nem tudni, a medencéket mikor lehet újra használni, ám május végén kinyitja kapuit a városi strand.

Ismét kinyitja kapuit a termálfürdő, ám a medencéi zárva maradnak. Május 6-tól számos fizioterápiás kezelést lehet újra igénybe venni, ezek közé tartozik az elektroterápia, a gyógytorna, az iszapkezelés, a masszázs és a kádfürdős terápiák. A medencés kezeléseket, mint például a súlyfürdő, nem indítják újra, mivel a kádakkal ellentétben nem megoldható a víz lecserélése minden használat után. A terápiás kezeléseket csökkentett nyitva tartás mellett kérhetjük, ezeket telefonos időpontfoglalással lehet igénybe venni, így kerülve el a nagyobb tömegek kialakulását.

Az újranyitás fokozatosan fog megtörténni, a Magyar Fürdőszövetség is arra kéri a magyarországi fürdők üzemeltetőit, hogy higgadtan értelmezzék a kijárási korlátozás hétfőn életbe léptetett enyhítését, és várják meg a kormányzati részletszabályokat a létesítmények felelős megnyitásához. A vendégektől is türelmet kérnek, mert két-három hétre is szükség lehet a biztonságos működés előkészítéséhez. A Nagyatádi Fürdők most csökkentett munkaerővel kezdi meg működését, május elsejével 5 dolgozónak mondtak fel.

A medencék most üresek
A medencék most üresek

Szükség volt egy 8%-os leépítésre, most valamivel több, mint 50 főt foglalkoztat a Nagyatádi Fürdők, de őket is csak 6 órában – nyilatkozta Kolics Tamás, a Nagyatádi Fürdők igazgatója. – A forgalom csak lassan fog visszaállni, hiszen a vendégek jelentős részét a turisták adták, így egyelőre a gyógyfürdő medencéit még nem lehet használni. Viszont előrelátatóan május 30-án a városi strand megnyitja kapuit, hiszen az nem fedett téri.

Kérdés, hogy mennyi vendéget fogadhat majd a nagyatádi strand? Az MTÜ által közzétett COVID kézikönyv szerint a javasolt egyidejű befogadóképességet úgy kell kiszámolni, hogy a szabadtéri pihenőterületeken 20 négyzetméter/fő legyen a vendégsűrűség (vagyis egy 10×10 méteres területen egyszerre csak 5 fő tartózkodjon). A leírás szerint csak olyan kültéri és beltéri medencék legyenek üzemeltethetőek, amelyekben személyes felügyelettel biztosítható a vendégek közötti legalább 1,5 méteres távolság. A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása alapján javasolt a gőzkabinok, szaunák, jakuzzik, pezsgőfürdők és egyéb vízi attrakciók – a csúszdák kivételével – működtetésének szüneteltetése. A papucshasználatot is kötelezővé tennék a fürdők valamennyi részlegében.

A Magyar Fürdőszövetség közleményében arra kér minden magyar fürdővendéget, hogy idei nyaralását tervezze Magyarország fürdővárosainak egyikébe, ezzel jelentősen segíthetik a 18 ezer munkahelyet biztosító magyar fürdőszektor talpra állását is. Ehhez tartozik, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség reprezentatív kutatást végzett, melyben ezer embert kérdeztek meg nyaralási, utazási terveikről. Eszerint a járvány lecsengését követő fél évben a magyarok 54 százaléka akar belföldön utazni, a többség aktív szabadidős tevékenységet szeretne végezni és fürdőszolgáltatásokat kíván igénybe venni.

Megosztás