18-szor több vendégmunkás lett Somogyban

Az elmúlt négy évben brutális vendégmunkás-boom volt megyénkben: 65-ről 1208-ra ugrott a számuk. Pedig a legkevésbé népszerű célpont a Dél-Dunántúl: az összes külföldi munkavállaló mindössze 2,3%-a kapott itt munkát.

Összességében az ötszörösére nőtt Magyarországon a vendégmunkások száma az elmúlt négy évben – vette észre a 24.hu. A legnagyobb ugrás 2018-ban történt: ekkor könnyítette meg a kormány az ukrán és a szerb munkavállalók magyarországi alkalmazását. Ekkor nagyjából minden második magyar munkába állóra jutott egy külföldi. 2018 óta pedig több külföldi érkezett már, mint amennyivel a munkanélküliek száma csökkent – egyebek között ez is kiderült a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataiból.

A legnagyobb növekedés a Közép-Dunántúlon volt, a legkisebb pedig a Somogy, Tolna, Baranya alkotta térségben. A legtöbb külföldi munkavállaló a három legmagasabb GDP-vel rendelkező régióban dolgozik.

Somogyban 65-ről 1208 főre ugrott a vendégmunkások száma négy év alatt: ez 18,5-szeres növekedés. Tavaly a megyében ezer munkavállalóból 98 volt külföldi. 2016-ban még csak 5. Nálunk 9% az EU-n és a szomszédos országokon kívüli munkavállalók aránya a vendégmunkások között. Érdekes, hogy ez éppen Baranyában a legmagasabb: 50%. Az egész országban pedig 17%.

Az adatokból látszik: komoly munkaerőhiány alakult ki Magyarországon az utóbbi években, és jelentős igény alakult ki a vendégmunkára, ami sok esetben nyomottabb béreket is jelent.

Az egész Dél-Dunántúlon mindössze fél százalék körül van a vendégmunkások aránya. Csak ebben a régióban (és a Dél-Alföldön) csökkent a gazdaságilag aktívak száma négy év alatt. Ez arra is utal, hogy nagy mértékű az elvándorlás innen. A foglalkoztatás is a Dél-Dunántúlon bővült a leglassabban: mindössze 2300-zal, miközben a második legrosszabb adat, a dél-alföldi is pont az ötszöröse ennek, azaz 11 500. Ugyancsak sokatmondó, hogy a legkisebb mértékben (24 százalékkal) a Dél-Dunántúlon csökkent a munkanélküliek száma.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás