Újraindult a szakrendelés, de még sok a kérdés

A Nagyatádi Kórházban is elindult a járóbeteg-ellátás – telefonos egyeztetést, konzultációt, előszűrést és sok esetben negatív COVID tesztet követően kereshetjük fel a szakorvost.

Bár még sok a kérdőjel, de valóban országosan újraindult a szakrendelés hétfőtől, így a Nagyatádi Kórházban is. A korábbi betegellátási rendszer még nem tér vissza, jelenleg az orvosok speciális iránymutatás szerint fogadhatják pácienseiket. Az a cél, hogy a vizsgálatok során minimálisra csökkentsék betegek közti kontaktot, azaz ne alakuljon ki tömeg a járóbetegellátás rendelőjében. Itt a háziorvosi és a fogorvosi ellátással ellentétben a teljes rendelési időben fogadják a pácienseket, de a vizsgálatok igénybevételéhez kötelezően időpontot kell kérni telefonon. A hívás során a szakorvossal lesz lehetősége konzultálnia a betegnek. Erről a kórház a facebook oldalán is adott tájékoztatást.

A rendelés dominálóan „virtuális vizit”, ami azt jelenti, hogy a rendelés ideje alatt a betegek telefonon hívhatják a szakorvost aki az anamnézis felvétel során igyekszik felmérni a beteg aktuális állapotát. Amennyiben a telefonos kikérdezéssel nyert információkat az orvos elegendőnek tartja, nem szükséges a személyes megjelenés, gyógyszer rendelése e-recept formájában elektronikusan megoldható.” – olvasható a bejegyzésben.

A szakorvosok elérhetőségét is megadták a facebook oldalon
A szakorvosok elérhetőségét is megadták a facebook oldalon

Az intézkedéssel a bagatell eseteket igyekeznek kiszűrni, így a páciensnek csak akkor kell vállalnia a kockázatot, ha tényleg szükséges a beteg-orvos találkozó, ezzel is csökkentve a betegek közti érintkezés lehetőségét, így a fertőzés kockázatát. Megfelelő mérlegelést követően a háziorvosok is újra írhatnak beutalót az azt megkövetelő vizsgálatokra. Amennyiben a „virtuális vizitet” követően mégis szükség van beteg-orvos találkozásra, úgy fontos, hogy a páciens időben megjelenjen a kórháznál, hiszen először át kell esnie a kötelező előszűrési protokollon az épület előtt felállított egészségügyi sátorban. Itt homlokon keresztül testhőmérsékletet mérnek, védőeszközt adnak a betegnek, akinek egy nyilatkozatot is ki kell töltenie. Csak ezt követően keresheti fel a szakrendelést.

Betegek várakoznak a pre-triázs sátornál
Betegek várakoznak a pre-triázs sátornál

Azonban vannak olyan vizsgálatok és beavatkozások, amelykehez nem elegendő az előszűrés. Általánosságban elmondható, hogy minden olyan orvosi tevékenység, ahol érintkezésbe kell lépni a beteg torkával, garatjával és fennáll a veszélye aeroszol képződésnek, magas kockázatú besorolást kap. Ezen vizsgálatok akkor végezhetők, ha előzőleg a páciens orr- és garatmintájából egy PCR vizsgálatot végeznek a koronavírus kimutatására, és az eredmény negatív lett.

A magas kockázatú beavatkozások közé sorolják az endoszkópos vizsgálatokat, mint például a gyomor- és végbéltükrözést, az összes füll-orr-gégészeti vizsgálatot és tüdőgondozói légzésfunkciós vizsgálatokat. Továbbá a kórházban az egynapos sebészet is újraindult, akárcsak a fekvőbeteg ellátásban a mozgásszervi rehabilitáció. Ezen ellátások igénybevételéhez mind szükséges a negatív teszteredmény. Így jelenleg a legnagyobb kérdőjel az új rendszerben, hogy ki, hol, hogyan és mennyiért végzi majd az egyes vizsgálatokhoz előírt koronavírus-teszteket? Erre még egy orvos és rendelő sem tudja a választ – erre nézve további iránymutatást csütörtöki napon remélnek kapni az emberi erőforrások minisztériumától.

Mindeközben továbbra is 210 üres ágy van előkészítve a Nagyatádi Kórházban arra az estre, ha a megyei kórház már nem tudna fogadni több koronavírusos pácienst – jelenleg minden COVID19-es beteget oda szállítanak. Somogyban az igazolt esetek száma a mai napon 28. Városunkban szerencsére eddig minden gyanús esetben negatív lett a teszteredmény.

Felmerül a kérdés, hogy a kórházi ellátás újraindulásával vajon mekkora dömping fogja érni a rendelőket? Hány vizsgálat és beavatkozás maradt el az elmúlt másfél hónapban, ahol a páciens állapota tovább romolhatott? Összehasonlításképpen: 2019 március és április hónapban összesen 297 műtétet végeztek Nagyatádon, idén ugyanebben az időszakban összesen 86-ot, vagyis kevesebb, mint a harmadát. Ugyan a sürgős esetekben továbbra is megvolt az ellátás, ám az orvosok aggodalma szerint a korábbi ellátási rend hiányában egyre több lesz majd az akut esetekből. Remélik, hogy a szakrendelések újraindulásával mérsékelhető ez a szám. Ám egyelőre még mindig sok a kérdőjel.

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás