Uzsorakamatért zsarolták a nagyatádi üzletfelet

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a nagyatádi ügyészség egy férfival szemben, aki előbb a tartozása, majd uzsorakamat megfizetésére akarta kényszeríteni üzleti parnerét.

A 48 éves kaposvári vádlott évek óta üzleti kapcsolatban állt a sértettel, akivel kölcsönösen adtak-vettek egymás között nagy értékű mobiltelefonokat. A vádlott 2020 nyarán három mobiltelefon értékesítésével bízta meg a sértettet, aki a készülékeket továbbadta egyik ismerősének. Az ismerős azonban sem a telefonok átadásakor, sem később nem fizetett a sértettnek.

A sértettnek a mobilokért 600 ezer forintot kellett volna fizetnie a vádlottnak, amikor erre határidőben nem került sor, a férfi rendszeresen felhívta partnerét, akit idővel életének ellehetetlenítésével, súlyos bántalmazással, olykor megöléssel is megfenyegetett, ha nem fizet.

A vádlott később a követelés összegét is egyoldalúan megemelte többször úgy, hogy a végén a sértettet életveszélyes fenyegetésekkel már 2,3 millió forint megfizetésére akarta kényszeríteni.

A sértett végül saját és családja életét féltve 2020 decemberében a nagyatádi rendőrökhöz fordult, majd egy rendőrségi akció keretében, teljesítést színlelve 100 ezer forintot adott át a vádlottnak, akit a pénz átvételekor a rendőrök elfogtak és őrizetbe vettek. A vádlott letartóztatását ezután az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte.

A Nagyatádi Járási Ügyészség a Nagyatádi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a férfival szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

A rendőrségi elfogásról készült videófelvétel:

Megosztás