Vádat emeltek a gyereket marcangoló harci kutyák gazdája ellen

Gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja az ügyészség a working pit bulldogok gazdáját, K. Ákost. Ám ezért csak felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozza a bíróságnak.

Mint arról januárban elsőként hírt adtunk, súlyos sérüléseket szenvedett egy 13 éves fiú Ötvöskónyiban, amikor három working pit bulldog rátámadt az utcán. Mint kiderült, Gábor a kishúgát kísérte az óvodába, és őt védte, amikor a harci kutyák nekiestek. 

A szörnyű eset nagy felzúdulást keltett, érthetően. Több jogos kérdést is felvetettek a falubeliek, egyebek között: hogyan engedhették meg azt, hogy a játszótérrel szemközti ház udvarában, egy óvoda szomszédságában harci kutyákat tartsanak? Ráadásul nem biztonságos körülmények között? 

A 13 éves fiút a pécsi gyermekklinikán többször is meg kellett műteni. A család megsegítésére előbb a helyi óvoda indított adománygyűjtést, majd országszerte sokan összefogtak

A vádirat szerint  a 42 éves K. Ákos ötvöskónyi házának udvarán 2019. január 15. napját megelőzően 9 db working pit bulldog fajtájú kutyát tartott. Ezen ebek közül 3 db – amelyek a későbbi támadásban részt vettek – sem oltással, sem transzporderrel nem rendelkezett. A working pit bulldog fajtájú kutyák erőteljes testfelépítésüknél fogva nagyobb magasságokat – akár 2 méter 15 cm-t is – képesek átugorni. Ehhez képest Kocsis Ákos Péter vádlott házának utcafronti kerítése 90 cm magas. A tetején található villanypásztor az utcafronti kerítés egy részén nem működött. (Bár a kerítés mérete miatt amúgy is alkalmatlan
volt az ebek benntartására.)

Már a támadást megelőzően is több alkalommal kiszöktek a kutyák, és ezekről a vádlott tudott. Ennek ellenére továbbra is ugyanúgy tartotta azokat, holott tisztában volt vele, hogy az ebek több ötvöskónyi lakossal szemben fenyegetően léptek fel, 2019. január 3-án pedig a vádlott szomszédjába is bementek, és az ottani kutyát megtámadták. A vádirat szerint tehát K. Ákos tisztában volt azzal, hogy a fajtájukból eredően agresszív természetű ebek könnyen és többször is kiszöktek már az ingatlanából, és azzal is, hogy az ebek veszélyt jelentenek az Ötvöskónyi közterületein közlekedő személyekre. Mégsem tett további óvintézkedéseket, pusztán könnyelműen bízott a súlyosabb következmények elmaradásában.

Január 15-én reggel 3 oltatlan és transzporderrel sem jelölt pitbull terrier ismét kiszökött az ötvöskónyi ház udvaráról, és az  Eötvös utcában található parkban rátaláltak a húgát kísérő 13 éves Gáborra, és támadóan indultak meg feléjük. A fiú hátra küldte a húgát, ő pedig kerékpárjával a felé futó ebek elé állt. 

A kutyák rátámadtak, testszerte harapni, tépni kezdték. Ennek csak az időközben a kutyák szökését észlelő, helyszínre érkező vádlott közbeavatkozása vetett véget. A férfi a sértettet az ebektől elhúzta, őt testével védte, majd egy zárt kertbe – biztonságba – vitte. Ezt követően értesítették a mentőket.
Gábor a kutyák támadása nyomán az alábbi sérüléseket szenvedte el:
– a fejtető 2 cm-es hámkarcolását,
– a tarkói régió 0,5 cm-es bőrfolytonosság megszakítását,
– a bal halánték régió kb. 3 cm-es bőrfolytonosság megszakítását,
– az arc jobb oldalának 2 cm hosszú bőrfolytonosság megszakítását, a seb alapon a bőr alatti
zsírszövet kitüremkedésével,
– a bal szem alatti területen kisebb harapás nyomot,
– a jobb felkaron és alkaron több mély harapás nyomot anyaghiánnyal, a könyökhajlati seb
alapon a környéki ideg láthatóvá válásával,
– a bal felkar mély, izmokig ható harapott sebzését,
– a törzs hámkarcolásait,
– a jobb lapocka tájék hámzúzódását,
– mindkét alsó végtag többszörös harapott sérülését, helyenként anyaghiánnyal, valamint
– mindkét lábszáron a szárkapocshoz tartozó környéki idegág sérülését.
Ezek 8 napon túl, ténylegesen mintegy 20 hét alatt gyógyulnak. Figyelemmel ugyanakkor a mindkét végtagot érintő, szárkapocshoz tartozó idegágak sérülésére, maradandó fogyatékosság és súlyos egészségromlás kialakulásával is kell
számolni.

Ezek alapján az ügyészség K. Ákost gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja, és fogházban letöltendő  szabadságvesztés büntetését indítványozza a bíróságnak. Ennek végrehajtását azonban próbaidőre felfüggeszteni indítványozza. 

 

Megosztás