Van ovi, ahol a gyerekek fele beteg

Tovább emelkedett a felső légúti panaszokkal küszködők száma: napi 60-100 beteg is megfordul a nagyatádi rendelőkben. A vírusos betegség már negyedik hete dönti le lábukról az embereket.

A felnőtt háziorvosok azt mondják, még mindig emelkedik az ilyen megbetegedések száma. Az időjárás miatt sok a megfázás is, és szintén több gyomor-bélrendszeri problémával is találkoznak. Ám a felső légúti panaszokkal jelentkezők vannak a legtöbben.

Nálunk egy hete megszaporodott az esetszám – számolt be dr. Kawka Angelika. – A betegek tizede ilyen panasszal jön, naponta kb. tízen. Enyhébb esetekben tüneti kezelést alkalmazunk, de több torok- és néhány tüdőgyulladás is előfordult. Ha nem szűnik néhány nap alatt a panasz, pl. lázas a beteg, akkor antibiotikumot írok fel.

Dr. Horváth Tünde arra hívta fel a figyelmet, hogy vírussal indul a betegség, de ha nem kezelik időben, néhány nap alatt felülfertőződhet, és kialakul a melléküreg- és garatgyulladás. Ő 10-15 felső légúti panasszal jelentkező beteget lát el naponta.

Tegnap mintegy 80 beteget láttam el, ennek a harmada receptírás volt, kb. 20 pedig felső légúti panaszos, még mindig emelkedik a számuk – mondta dr. Erdő Gabriella. – A gyerekek és a felnőttek körében egyaránt terjed a betegség.

A háziorvosok azt tapasztalják, hogy 6-7 napig is elhúzódik a gyógyulás, de felülfertőződés esetén akár 2-3 hétig is.

Az iskolákban lecsengőben van ez a fajta megbetegedés, az óvodákban a múlt héten és azelőtt hiányoztak legtöbben, a gyerekek 35-40 százaléka. Jelenleg 25-30 százalékos a hiányzás, bár van olyan óvoda is, ahol éppen most tombol ez a vírus, ott a gyerekek fele otthon van. Néhányan újrafertőződnek, és változó, hogy kinél mennyi ideig tart a gyógyulás: 3 nap, de egy hét is lehet.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás