Várhatóan harmadával kevesebb lesz az idei epertermés

Országosan kevesebb termőszárat hoztak az eperpalánták, ezért az idei mennyiség jelentősen elmarad a tavalyihoz képest. Ez már az árakban is megmutatkozik. A gazdák a hibás palántákra gyanakodnak.

Májusban kerülnek a gyümölcspultokra az első tavaszi szamócák – igaz, ezek még az üvegházban termő gyümölcsök, a szabadtermesztésű földieprek majd csak néhány hét múlva kezdenek beérni. Viszont a helyi őstermelők már most látják, hogy az idei termés el fog maradni a tavalyihoz képest. Bertalan Veronika és férje, Szücs Zsolt már 14 éve termesztenek földiepret Mikében. Nagyatádon két helyen is árusítanak, valamint Szigetváron és természetesen Mikében is. Ezen kívül kereskedőknek is szállítanak epret.

Ez a szezon úgy kezdődött, hogy a tavaszi fagyok egy kicsit megtépázták a töveket, de nem jelentősen. Annál furább volt látni, hogy a növények, amik máskor legalább 4 termőszárat szoktak hozni, most csak 1-2-őt tudtak növeszteni. Volt olyan bokrunk, amin egyáltalán nem termett eper – mesélte Veronika.

Veronika szerint kevesebb termőszára van az epertöveknek
Veronika szerint kevesebb termőszára van az epertöveknek

Zsolt elmondta: az éves termésátlaguk hozzávetőlegesen 35-36 tonna, idén már most látszik, hogy ennek csupán a 70 százaléka lesz meg. Összesen 12 soron, 24 sátorban termesztenek földiepret, valamint egy kisebb területen a szabad ég alatt is – utóbbiak évelők, két éve voltak ültetve, és idén is hozták a négy termőszárat. Igaz, a hétfői jégeső valamelyest megtépázta a fejlődésben lévő szemeket, de egyébként a várt mennyiséget hozták volna. A sátorban beért földiper esetében tapasztalható a termőszárak hiánya. Zsolték először arra gondoltak, hogy talán ők rontottak el valamit, azonban kiderült, hogy nincsenek egyedül ezzel a problémával.

Minden ismerősünk aki epret termeszt, ugyanerről számolt be. Csökölyben, Lajosmizsén, Heresznyében is minden gazdának ugyanez a problémája. Csak arra tudok gondolni, hogy a palántákkal volt valami gond – vélekedett Zsolt.

Zsolt elmondta: Magyarországon a gazdák jelentős hányada ugyanattól az olasz cégtől vásárolja az eperpalántákat. Ezek fagyasztva érkeznek az országba, majd júliusban kell elültetni. Arra gyanakszik, hogy a palánták nem megfelelően voltak kezelve, ezért nem hozzák a kívánt mennyiséget. Bármi is okozta a tövek alulfejlettségét, kihatással lesz az eper magyarországi árára. Bár hozzá kell tenni, így is heti, sőt napi árai vannak a szamócának. Zsolt szerint a hét elején az eper piaci ára mindig nyomott, majd a hétvége környékén újra megemelik.

Zsolt és Vera tavaly átlagosan 2400 forintért árulta az első osztályú epret, most a másodosztályú kerül ugyanennyibe. A szezon elején 2900 forintos árral nyitottak, ma 2700 forintért árulják az első osztályú szamóca kilóját.

Nemcsak a kisebb termés, de az alapanyagok drágulása is növeli az árakat, csak a műtrágya ára felment a háromszorosára – magyarázta Vera. – Az emberek vásárlási kedve is jelentősen megcsappant: tavaly sokan vitték kilós kiszerelésben, idén szinte senki, csak fél kilónként veszik meg.

A szabadtermésű eper beérésével valamelyest növekedni fog a megtermesztett mennyiség, így várhatóan az árak is mérséklődni fognak majd júniusban.

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás