Városszerte gondot okoz a hanyag szemétlerakás

Sokan nem veszik a fáradságot a szemét szabályos elhelyezésére: több helyen raknak ki a konténerek mellé építési és lomhulladékot, amit így a városgondnokságnak kell eltakarítania.

Nem újkeletű probléma, hogy olyan hulladék kerül a szelektív gyűjtőkbe és azok mellé, ami nem oda való. Ezt a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. és a városgondnokság munkatársai is tapasztalják.

A városgondnokságnak nem az a feladata, hogy összegyűjtse a konténerek melletti, oda nem illő hulladékot – hangsúlyozta Kutiné Csicskár Edit igazgató. – Ezt mi „tűzoltásként” tesszük meg, hogy ne öntse el a várost a szemét.

Elmondása szerint városszerte tapasztalható problémáról van szó, ami nem csak a szelektív gyűjtőket, de a társasházi konténereket is érinti. A hanyag módon kihelyezett hulladékot a városgondnokság munkatársai átszállítják a Berzencei úton lévő átrakóállomásra.

A hanyag hulladékelhelyezés ugyanakkor nem általánosságban jellemző az emberekre, a helyi lakosságnak csak egy része felelős érte – osztotta meg velünk a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. szolgáltatási referense, Zsirmon Máté. – A tavaszi lomtalanítást követően egy héttel például már valaki egy matracot hagyott a Jókai utcai szelektív gyűjtők mellett.

Fotók: Röhrig Dániel

A referens elmondta, hogy az Ady köznél és a Honvéd utcában is tapasztalták már a problémát, utóbbinál nem rendszeresen. A strand közelében lévő hulladékszigetet át is kellett helyezni a nem rendeltetésszerű használat miatt. Jelenleg ezek a konténerek a Jókai utcában vannak.

A különböző hulladékok leadására több lehetőség is van Nagyatádon: a Berzencei úton lévő átrakóállomáson térítés ellenében fogadják az építési és lomhulladékot, évente kétszer pedig a lomtalanítás jelent ingyenes lehetőséget. Emellett a Szarvas utcában működő hulladékudvarban átveszik a veszélyes, az elektronikai és a zöldhulladékot, ingatlanonként évente öt személyautógumit díjmentesen, illetve szelektív hulladékot korlátlan mennyiségben.

Ha ezeken felül valaki egyéb hulladékot adna le, akkor nyugodtan fordulhatnak hozzánk, és találunk rá megoldást – egészítette ki a szolgáltatási referens. – Atádon nem működik rosszul a hulladékgyűjtés, csak a lakosság hozzáállásán kellene egy kicsit változtatni. A városban házhoz menő műanyag és papírhulladék-gyűjtés is rendelkezésre áll, ami hamarosan az üveghulladékra is ki fog terjedni. Ez a bővítés a szolgáltatási területünkön már július elsejétől, városszerte pedig augusztus negyedikétől lesz elérhető.

Forrás: 

Megosztás